Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amerika se povukla iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija

Nikki Haley

Sjedinejne Američke Države (SAD) saopćile su sinoć da se povlače iz Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHRC), optuživši tu organizaciju za hipokritičnost i pristrasnost usmjerenu protiv Izraela, javlja Anadolu Agency (AA).

“UNHRC je hipokritična organizacija koja djeluje sama za sebe i koja ismijava ljudska prava“, kazala je ambasadorica SAD-a u UN-u Nikki Haley tokom zajedničke konferencije za novinare s američkim državnim sekretarom Mikeom Pompeom.

Ističući da je situacija unutar UNHRC-a sve gora, Haley je kazala da ta organizacija vodi patološku i nemilosrdnu kampanju protiv čvrstog američkog saveznika Izraela.

Ona je optužila Rusiju, Kinu, Kubu i Egipat za pokušaj ugrožavanja američkih napora u reformi ljudskih prava te je dodala da povlačenje SAD-a iz UNHRC-a ne znači da se ta zemlja odriče ljudskih prava.

Poznata po neuvjetnoj podršci Izraelu, Haley je u stalnom sukobu sa svim faktorima koji kritikuju Izrael i njegove snage zbog upotrebe sile protiv palestinskih civila. Konstantno je glasala protiv svih nacrta rezolucija koje predviđaju istragu o zločinima izraelskih snaga sigurnosti.

Uporedo s tim, šef američke diplomacije Pompeo je optužio UNHRC da je postao poligon za vježbe besramnih hipokrita u jeku ignoriranja najgrubljih kršenja ljudskih prava, te je dodao da upravo u UNHRC-u sjede predstavnici najvećih prekršilaca ljudskih prava.

Američkom povlačenju je prethodila višemjesečna prepirka između predstavnika SAD-a i ostatka te UN-ove organizacije koja ima sjedišta u New Yorku i Ženevi.