Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amerika se želi riješiti migranata koji primaju socijalnu pomoć

djeca migranti amerika

Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa je objavila da će otežati dolazak ili boravak u SAD-u strancima koji su primali ili će vjerovatno podnijeti zahtjev za nekim oblikom socijalne pomoći poput markica za hranu, socijalnih stanova ili zdravstvene zaštite za siromašne.

Predloženim mjerama koje je izradilo ministarstvo domovinske sigurnosti povećale bi se ovlasti imigracijskih službenika da uskrate vize ili dozvolu trajnog boravka imigrantima ako su primali razne oblike socijalne pomoći na koje imaju zakonsko pravo.

Američki imigracijski zakoni odavno imaju odredbu da se dozvola stalnog boravka može uskratiti osobama koje imaju velike izglede postati teret za budžet, ali su propisi nejasno definisali taj status kao osobe koja je primarno ovisna o budžetskim sredstvima.

Novi prijedlog mnogo je rigorozniji od dosadašnjih preporuka za postupanje po kojima se nije smjelo uzimati u obzir negotovinske povlastice osobama koje su na socijalnoj pomoći.

– Temeljem saveznog zakona koji je odavno na snazi oni koji žele useliti u SAD moraju dokazati da se mogu sami finansijski izdržavati, kazala je ministrica sigurnosti Kirstjen Nielsen dodajući da će se tako zaštititi američki porezni obveznici od nepotrebnih troškova.

Ako stranac bude primao neki ili više oblika socijalne pomoći to će se po njega negativno odraziti kada bude tražio vizu ili dozvolu stalnog boravka. Ako se procijeni da imigrant ne smije ući u SAD zbog tih razloga morat će položiti jamstvo ne manje od 10.000 dolara da mu se ipak odobri ulazak u zemlju.