Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

MUŽ IZ PAKLA

Amerikanac optužen za ubistvo supruge: Beograđanku raskomadao i odbacio tijelo

brian ana walshe ss

Na računaru Briana Walshea, ali i iPadu njegova sina, pronađen je niz zastrašujućih internetskih pretraga

Brian Walshe (48) iz američkog Massachusettsa optužen je u četvrtak za ubistvo svoje supruge, Beograđanke Ane Walshe (39), korporativne upraviteljice nekretninama i majke troje djece, koja je nestala početkom godine, izvijestio je okružni tužilac Michael W. Morrissey, a prenosi CNN.

Dodao je i kako se prema optužnici velike porote okruga Norfolk slučaj sad premješta s okružnog na viši okružni sud, a podignut će se i nova optužba. Walshe je zadržan u pritvoru bez mogućnosti puštanja na slobodu uz kauciju, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, Brian je već u januaru bio optužen za ubistvo, obmanjivanje istražitelja i nepropisno prenošenje ljudskog tijela. On se izjasnio nevinim, iako su pronađeni dokazi koji ukazuju na to da je on ubio i raskomadao Anu pa se na jeziv način riješio njenih ostataka.

Masovna potraga za Anom Walshe pokrenuta je nakon što je njen poslodavac 4. januara prijavio njen nestanak. Suprug je tad istražiteljima rekao kako ju je posljednji put vidio kako iz njihove kuće u Cohassetu odlazi na posao na Novu godinu. No na Brianovom računaru, ali i iPadu njegovog sina, kasnije je pronađen niz zastrašujućih internetskih pretraga – ovo su neke od njih: “Koliko vremena treba proći prije nego što tijelo počne smrdjeti?”, “raskomadavanje i najbolji načini da se riješite trupla” i “kako spriječiti raspadanje tijela”. Istražitelji su također otkrili deset vreća za smeće s dokazima kao što su pila za metal, sjekira i nekoliko predmeta s Brianovim i Aninim DNK-om, ali i snimku nadzorne kamere koja ga je snimila kako baca vrećice u kontejnere za smeće.

Osim toga, mobitel Ane Walshe zvonio je oko njihove porodične kuće između 1. i 2. januara, nakon što je Brian Walshe rekao da je njegova supruga otišla na put, rekli su tužioci.

Optuženi muškarac uhapšen je 8. januara pod sumnjom da je obmanuo istražitelje. On je, osim ubistva, 18. januara neovlašteno iskopao Anino tijelo – toga dana tužioci su, naime, javno rekli kako vjeruju da je Ana Walshe mrtva, iako nisu precizirali je li njeno tijelo pronađeno.

Tokom suđenja pred okružnim sudom u Quincyju u januaru, tužioci su tvrdili kako je Brian Walshe ubio suprugu jer je želio okončati njihov brak.

– Vjeruje se da je, umjesto razvoda, Brian Walshe raskomadao Anu Walshe i odbacio njeno tijelo – rekla je tužiteljica Lynn Beland.

Brian Walshe policiji je pod zakletvom rekao kako je suprugu zadnji put vidio 1. januara ujutro. Tvrdio je i kako je Ane morala otputovati na hitan poslovni sastanak u Washingtonu, DC. No nije bilo nikakvih dokaza koji bi potvrdili da je 39-godišnjakinja uopće došla do zračne luke, a kamoli Washingtona. Brian je također rekao kako je ostatak toga dana proveo obavljajući poslove za svoju majku, a 2. januara bio je s djecom. No istraga je pokazala kako je on 2. januara zapravo bio u trgovini Home Depot, gdje je potrošio oko 450 dolara na sredstva za čišćenje, uključujući krpe, kantu i cerade.

Anin poslodavac iz firme za nekretnine Tishman Speyer 4. januara nazvao je policiju i prijavio njen nestanak. Brian je prije toga navodno zvao suprugino radno mjesto i raspitivao se znaju li gdje je ona.

Brian Walshe i prije je imao problema sa zakonom. Prema CNN-u, 2021. priznao je krivicu za tri savezne optužbe za prevaru, tj. internetsku prodaju lažnih umjetnina Andyja Warhola, a 2019. vodio je pravnu bitku oko očeve ostavštine. Tad su rođak i porodični prijatelji izjavili kako je “Walshe nasilna i nepovjerljiva osoba”.