Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

potvrđeno

Amerikanci odobrili isporuku borbenih aviona F-16 Ukrajini

f-16 us air force
FOTO: US Air Force

SAD su odobrile Holandiji i Danskoj da isporuče borbene avione F-16 Ukrajini, rekli su danas ministri odbrane tih zemalja, što predstavlja veliki dobitak za Kijev u ratu sa Rusijom.

Ukrajina je dugo tražila te avione koji bi mogla da joj donesu prednost u borbi. Nedavno je pokrenula dugo očekivanu kontraofanzivu protiv ruskih snaga bez vazdušne podrške, ostavljajući svoje trupe na milost i nemilost ruskoj avijaciji i artiljeriji.

Danski ministar odbrane Jakob Eleman Jensen je rekao da je “veoma sretan” u vezi s razvojem događaja, dodavši da će Danska predati nekoliko lovaca F-16 kad joj budu bili isporučeni borbeni avioni F-35 koji se očekuju prvog oktobra.

Obuka ukrajinskih pilota počinje ovog mjeseca naveo je Eleman Jensen, ali je odbio da iznese više detalja.

Stručnjaci su ranije rekli da će ukrajinskim pilotima biti potrebno šest do osam mjeseci obuke.

Holandska ministarka odbrane Kajsa Ollongren rekla je da Holandija radi na narednim koracima s drugim zemljama Evropske unije.

Dozvola bila nužna

Dozvola iz Washington da se isporuče borbeni avioni je bila nužna zato što su napravljeni u SAD.

Iako se isporuka očekuje vjerovatno za nekoliko mjeseci, Washington kaže da će F-16, kao i američkih tenkovi Abrams, biti od ključne važnosti na duži rok dok Ukrajina ratuje sa Rusijom.

Koalicija 11 zapadnih zemalja – Holandija, Belgija, Kanada, Danska, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Švedska i Velika Britanija – obećala je u julu obuku ukrajinskih pilota na F-16.