Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

novi paket pomoći

Amerikanci odobrili novi paket vojne pomoći Ukrajini, u njemu su i GLSDB projektili

GLSDB

Američki zvaničnici mjesecima oklijevaju da pošalju sisteme većeg dometa u Ukrajinu iz zabrinutosti da će se koristiti za gađanje meta unutar Rusije, eskalirajući sukob i dublje uvlačeći Sjedinjene Države u njega

Nakon višemjesečnog odbijana, SAD su pristale da pošalju projektile većeg dometa Ukrajini, dok se priprema za pokretanje proljetne ofanzive kako bi povratila teritoriju koju je Rusija zauzela prošle godine, saopćili su američki zvaničnici, potvrđujući da će novo oružje otprilike udvostručiti domet bilo kog drugog ofanzivnog oružja koje pružaju Sjedinjene Države. Iako nisu otkrili o kojim se konkretno projektilima radi, a s obzirom da se zna da je do sada Ukrajini isporučivano punjenje za HIMARS-e dometa oko 80 kilometara, jedini što se naslućuje jeste da će ukrajinske snage sada moći gađati ciljeve na udaljenosti od oko 150 kilometara.

SAD će obezbijediti projektile malog prečnika za lansiranje sa zemlje, u sklopu paketa pomoći od 2,17 milijardi dolara koji će biti, kako se očekuje, objavljen u petak po lokalnom vremenu, navelo je nekoliko američkih zvaničnika.

Paket također po prvi put uključuje opremu za povezivanje svih različitih sistema protivzračne odbrane koje su zapadni saveznici poslali na bojno polje i integrisali ih u vlastitu protivzračnu odbranu Ukrajine, kako bi joj pomogli da se bolje brani od ruskih raketnih napada.

Američki zvaničnici mjesecima oklijevaju da pošalju sisteme većeg dometa u Ukrajinu iz zabrinutosti da će se koristiti za gađanje meta unutar Rusije, eskalirajući sukob i dublje uvlačeći Sjedinjene Države u njega.

Američki zvaničnici nastavili su, međutim, da odbijaju ukrajinske zahtjeve za borbenim avionima, prenosi AP.

Najvažniji detalji

Prema ukrajinskim medijima, novi paket vojne pomoći Ukrajini vrijedan 2,17 milijardi američkih dolara uključuje projektile većeg dometa (150 kilometara) za HIMARS, dvije protivzračne osbrambene jedinice HAWK, 250 protivtenkovskih raketnih sistema Javelin i 2.000 raketa, 181 vozilo MRAP i 190 teških strojnica s termalnim kamerama.

Prema istim izvorima, radi se od GLSDB projektilima (Ground Launched Small Diameter Bomb), koji osim dometa od 150 kilometara posjeduju fantastičnu preciznost. Dolijeću na planirani cilj unutar jednog metra.

Ukrajinska vojska moći će gađati ruske mete na skoro svim okupiranim teritorijama, osim na jugu Krima

Projektilima GLSDB Ukrajinci će imati u dometu i ključnu rusku avio-bazu na sjeveru Krima, Džankoj.