rat u ukrajini

Amerikanci organizuju veliki i važan sastanak u Njemačkoj, poznato i šta mu je cilj

210825015313-ramstein-air-base-afghanistan-evacuees-tent-city-shubert-exlarge-169

Sastanak u bazi jugoistočno od Frankfurta vodit će američki ministar odbrane Lloyd Austin, koji dolazi iz Kijeva, gdje je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom obećao dodatnu vojnu pomoć

Sjedinjene Države bit će domaćin sastanka u njemačkoj zračnoj bazi Ramstein, gdje bi se trebali okupiti predstavnici više od 40 država i razgovarati o načinu na koji će biti pružena pomoć ukrajinskoj vojsci u odbrani od očekivane ruske ofanzive na istoku Ukrajine, izjavili su američki vojni dužnosnici.

Sastanak u bazi jugoistočno od Frankfurta vodit će američki ministar odbrane Lloyd Austin, koji dolazi iz Kijeva, gdje je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom obećao dodatnu vojnu pomoć.

General američke vojske Mark Mille je rekao da je ključni cilj razgovora sinkronizacija i koordinacija pri osiguravanju dopremanja vojne pomoći, koja bi uključivala teško topničko naoružanje, streljivo i oružjem bogato opremljene bespilotne letjelice.

“Nekoliko sljedećih sedmica će biti jako, jako kritične”, izjavio je Milley te dodao: “Potrebna im je kontinuirana pomoć da bi bili uspješni na ratištu. I to je cilj ove konferencije.”

Nakon neuspjelog brzog zauzimanja Kijeva i područja na sjeveru Ukrajine, Rusi su odlučili premjestiti svoje trupe na istok države, gdje pripremaju kopnenu ofanzivu u Donbasu.

Američki dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, procijenio je da se Rusi uzdaju u teško topništvo i raketne napade na ukrajinske položaje dok raspoređuju trupe iz više smjerova kako bi opkolili i uništili značajan dio ukrajinskih odbrambenih snaga.

Ali procjena je američkih dužnosnika da je i ruska vojska doživjela značajne gubitke i da su neke jedinice izgubile gotovo trećinu pripadnika. Prema procjeni američke vojske, s takvim gubicama nije moguće uspješno ratovati.

Britanski vojni izvori govore o 15.000 poginulih ruskih vojnika, oko 2.000 uništenih oklopnih vozila, od čega je oko 530 tenkova te 60 srušenih helikoptera i borbenih aviona. Rusija je do sada službeno priznala smrt 1351 vojnika te 3825 ranjenih.