Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

CENTCOM

Amerikanci pomoću plutajućeg mola počeli isporučivati pomoć žiteljima Gaze

Foto: X

Nijedan američki vojnik nije izašao na obalu u Gazi, dodali su iz CENTCOM-a

Kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć u petak su počeli da se iskrcavaju preko privremenog pristaništa u Pojasu Gaze, objavila je Centralna komanda Sjedinjenih Američkih Država (CENTCOM), javlja Anadolu.

-Danas oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, kamioni koji prevoze humanitarnu pomoć počeli su se kretati na obalu preko privremenog pristaništa u Gazi – navodi se u saopštenju CENTCOM-a.

Nijedan američki vojnik nije izašao na obalu u Gazi, dodali su iz CENTCOM-a.

Plutajući mol

-Ovo je kontinuirani, multinacionalni napor da se isporuči dodatna pomoć palestinskim civilima u Gazi preko pomorskog koridora koji je u potpunosti humanitarne prirode, a uključivaće pomoć koju doniraju brojne zemlje i humanitarne organizacije – dodaje se u saopštenju.

CENTCOM je rano u četvrtak saopštio da je završen plutajući mol u Gazi i da se očekuje da će kamioni u narednim danima početi iskrcavati humanitarnu pomoć.

Pentagon je 8. marta najavio da će preduzeti hitnu misiju da uspostavi pristanište za isporuku do dva miliona obroka dnevno.

Napad za genocid optuženog Izraela na Gazu, koji je počeo nakon napada palestinske grupe Hamas 7. oktobra, razorio je enklavu i gurnuo 2,3 miliona stanovnika u humanitarnu katastrofu.