Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

b-21

Amerikanci predstavili novi “nevidljivi” bombarder, jedan košta više od milijardu KM

b-21

“Pedeset godina napretka u tehnologiji niske vidljivosti su dio ove letjelice”

Američko ratno vazduhoplovstvo je predstavilo svoj najnoviji nuklearni “stealth” bombarder, B-21, koji će polako da mijenja avione koji su prvi put letjeli još u doba Hladnog rata.

Prvi novi bombarder u tri decenije bi mogao da košta skoro 700 miliona dolara po letjelici, a može da nosi nuklearno i konvencionalno naoružanje.

Kao što se i očekivalo, specifični detalji o avionu su ostali tajni.

Američki ministar odbrane, Lloyd Austin rekao je da je letjelica “svjedočanstvo trajnih američkih prednosti u domišljatosti i inovacijama”.

“B-21 Raider” je predstavljen na ceremoniji u petak, 2. decembra, u postrojenjima proizvođača “Northrop Grumman” u Kaliforniji.

Austin je rekao da će avion nuditi značajne prednosti u odnosu na trenutne bombardere u američkoj floti, istaknuvši da “čak i najsofisticiraniji PVO sistemi će teško moći da detektuju B-21 na nebu”.

“Pedeset godina napretka u tehnologiji niske vidljivosti su dio ove letjelice”, rekao je Austin.

Dodao je da je avion napravljen sa “otvorenom sistemskom arhitekturom”, koja omogućava ugradnju “novih oružja koja još nisu ni izmišljena”.

Iako potencijalni let bez pilota nije bio pomenut tokom ceremonije, portparolka Ratnog vazduhoplovstva SAD je navela da je letjelica “predviđena za tu mogućnost, ali nije donesena odluka da leti bez posade”.

Očekuje se da će prvi let B-21 biti iduće godine.

Eventualno će zamijeniti modele B-1 i B-2, a razvijanje, kupovina i korištenje flote u narednih 30 godina će koštati 203 milijarde dolara, prenosi Bloomberg.

Šest aviona je trenutno u proizvodnji, navodi proizvođač, te dodaje da će oni predstavljati “iduću generaciju stealth tehnologije”, i da koriste “nove proizvodne tehnike i materijale”, ali nisu konkretno naveli o čemu je riječ.

Američko vazduhoplovstvo planira da nabavi najmanje 100 primjeraka nove letjelice.