Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

state department

Amerikanci stavili na crnu listu rusku SDA

Matthew Miller
FOTO: Department of State
Matthew Miller

Structura i SDA implementirali su, u ime Vlade Ruske Federacije, mrežu od preko 60 web stranica koje su lažno predstavljale prave novinske organizacije u Evropi, a zatim su koristile lažne račune na društvenim mrežama kako bi pojačale obmanjujući sadržaj lažiranih web stranica

Sjedinjene Američke Države danas su stavile na “crnu listu” dvije osobe i dvije pravne osobe za pružanje usluga ruskoj vladi u vezi sa stranom kampanjom malignog utjecaja.

Ured za kontrolu inostrane imovine Ministarstva finansija imenuje agenciju Social Design Agency (SDA) sa sjedištem u Rusiji i Company Group Structura LLC (Structura), kao i njihovog osnivača i izvršnog direktora.

Structura i SDA implementirali su, u ime Vlade Ruske Federacije, mrežu od preko 60 web stranica koje su lažno predstavljale prave novinske organizacije u Evropi, a zatim su koristile lažne račune na društvenim mrežama kako bi pojačale obmanjujući sadržaj lažiranih web stranica.

“Današnja akcija odražava naše stalne napore da se suprotstavimo zloćudnim operacijama utjecaja Kremlja. Nastavit ćemo razotkrivati stalne napore Rusije da zavede publiku putem državnih kampanja prijevare. Sjedinjene Države ostaju predane odvraćanju i prekidanju opetovanih pokušaja Kremlja da potkopa demokraciju”, navodi se u saopćenju koje potpisuje Matthew Miller, glasnogovornik američkog State Departmenta.