Biden u prednosti

Amerikanci su uveliko na biralištima, objavljeni rezultati iz dva mala grada

izbori

Koristeći mjere borbe protiv pandemije COVID-19, na izborima je unaprijed glasalo više od 95 miliona Amerikanaca, od kojih više od 60 miliona putem pošte

Građani u SAD-u danas na predsjedničkim izborima biraju između aktuelnog predsjednika i republikanskog kandidata Donalda Trumpa i njegovog rivala iz reda demokrata Josepha Bidena.

Koristeći mjere borbe protiv pandemije COVID-19, na izborima je unaprijed glasalo više od 95 miliona Amerikanaca, od kojih više od 60 miliona putem pošte.

Savezne države su postavile različite rokove za slanje popunjenih glasačkih listića, što bi, u slučaju neizvjesne trke, moglo da dovede do toga da pobjednik ne bude poznat u izbornoj noći.

Ko će biti izabran za predsjednika doznat ćemo tokom sljedeće noći ako jedan od njih dvojice pobijedi u ključnim saveznim državama. Prema anketama, Biden vodi u šest tih odlučujućih država – Floridi, Pennsylvaniji, Michiganu, Wisconsinu, Sjevernoj Karolini i Arizoni.

Podijeljena Amerika

Amerikanci dočekuju izbore podijeljeni i nezadovoljni kakvi nisu bili još od doba Vijetnamskog rata 1970-ih. Glasalo ih je već gotovo 100 miliona. Stručnjaci predviđaju da će odaziv birača biti veći nego 2016., kada je glasalo 138 miliona ljudi.

Građani dva mala mjesta u New Hampshireu prvi su izašli na birališta, u Dixville Notchu na američko-kanadskoj granici i 20-ak kilometara južno u Millsfieldu.

U Dixville Notchu je svih pet glasova osvojio Biden, dok je u Millsfieldu s omjerom 16:5 pobijedio Trump.

Glasa se već sedmicama

Premda se izbori formalno održavaju danas, Amerikanci zapravo glasaju već sedmicama. Za dopisno glasanje ovaj se put odlučilo jako puno ljudi zbog pandemije koronavirusa.

Smatra se da velik broj birača ide u prilog Bidenu.

“Vrijeme je da se Donald Trump spakira i ode kući”, poručio je Biden u Clevelandu.

“Dosta nam je kaosa! Dosta nam je tvitova, bijesa, mržnje, neuspjeha i neodgovornosti”, dodao je.