Amerikanci tvrde: Dizajnirali smo najbolji borbeni avion na svijetu

Američka avijacija razvila je koncept novog lakog borbenog aviona koji nosi nadimak “Machete” (Mačeta). Najveća razlika u odnosu na prethodnike i konkurenciju je u materijalu od kog se pravi, kao i u tome što će imati propeler. Amerikanci ambiciozno tvrde da će “Machete” biti najbolji laki borbeni avion na svijetu.

Novi avion trebalo bi da zamijeni čuveni “A-10” , takozvane ili “leteće mašinke” ili “bradavičaste svinje” (hog), avion koji se proslavio nakon akcije “Pustinjska oluja”. Međutim, nakon toga A-10 postaje ranjiv zahvaljujući sve boljim PVO sistemima koji su razvili protivnici, i istovremeno izuzetno skup i neisplativ za operacije (jedan sat letenja koštao je Pentagon 10.000 dolara).

To je i jedan od najvećih razloga što je razvijena “Machete”, novi, bolji nasljednik čiji je koncept nastao u Minnesoti. Oklop aviona sastojaće se od novog materijala, tzv. metalne pene. Ona omogućava da avion bude lakši i jači, i ujedno da lakše zaustavlja metke.

Ono što će novi avion razlikovati od konkurencije jeste to što će imati veliki propeler. Bit će dizajniran kao avion sa jednim motorom i jednim sjedištem, a krasit će ga isto oružje kao i prethodnika – GAU-8 top, prenosi Daily Mail.

Proizvodnja “Machete” nije počela, cijeli projekat je i dalje u fazi razvoja, ali prema tvrdnjama zvaničnika Američkih vazdušnih snaga (US Air Force) do realizacije će doći veoma brzo.

Novi avion trebalo bi da zamijeni čuveni “A-10” , takozvane ili “leteće mašinke” ili “bradavičaste svinje”

– Machete je ogroman projekat. Jedva čekamo da počnemo sa realizacijom – izjavio je Chris Beskar, direktor kompanije “Stavatti” koja je dizajnirala avion.

Profesorica mehanike i avioinženjerstva sa Univerziteta Sjeverne Karoline Afsaneh Rabiei imala je za cilj proizvodnju materijala koji je lagan poput aluminijuma, a jači od čelika. Poslije dužeg istraživanja to joj je i pošlo za rukom.

Razvila je materijal, koji je zbog svog izgleda podsjeća na sunđer ili pjenu, dobio naziv “metalna pjena”.

Fascinantan detalj je i da ova pjena absorbuje sedam do devet puta više energije od sličnih materijala, koji su uz to nekoliko puta teži od nje.

IZVORBlic
PODIJELI