Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Amnesty International: Vraćanje smrtne kazne unazadilo bi Tursku

ucesnici_drzavnog_udara22

U glavnom turskom gradu Ankari je tokom pokušaja vojnog udara u noći s petka na subotu ubijeno najmanje 200 ljudi, kazao je viši turski dužnosnik.

Od toga je 17 policajaca poginulo u sjedištu posebnih snaga u Ankari, potvrđeni su podaci koje je ranije objavila državna novinska agencija Anadolu.

Televizijska postaja NTV objavila je, pak, da je u Istanbulu tokom pokušaja vojne frakcije da svrgne vladu poginulo dvoje ljudi.

Amnesty International pozvao je turskog predsjednika Erdogana da poštuje ljudska prava i vladavinu prava u periodu nakon propalog vojnog udara, piše CNN.

“Odbrana ljudskih prava i vladavine zakona spadaju pod dužnosti izabranih vlada. Pučisti su zaboravili na to, ključno je da Erdogan i turske vlasti ne učine istu grešku”, kazao je Dalhuisen, direktor Amnesty Internationala za Evropu i središnju Aziju.

“Sada bi trebale početi istrage, ali ovo nije vrijeme za regresiju ljudskih prava u Turskoj. Moraju se osigurati poštena suđenja i ne smije se ponovno uvesti smrtna kazna, jer ona nikome ne bi isporučila pravdu”, poručuje Dalhuisen.