Amnesty International: Srbi i Makedonci zlostavljaju izbjeglice

imigranti srbija

Organizacija Amnesty International optužila je Srbiju i Makedoniju za loš tretman ilegalnih migranata koji prolaze njihovim teritorijima na putu prema Evropskoj uniji, navodi se u izvještaju objavljenom u utorak.

“Izbjeglice i migranti koji prolaze Balkanom izloženi su zlostavljanju, kako od vlasti tako i od lokalnih kriminalaca, te su sramotno napušteni od EU i njene politike koja ih ostavlja bez zaštite u Srbiji i Makedoniji”, piše u izvještaju.

[pull_quote_right]U makedonskom Centru za prihvat stranaca stotine migranata, među njima i trudnice i djeca, su zatvorene uz ograničen pristup higijenskim i zdravstvenim potrepštinama, bez ikakve prilike za traženje azila[/pull_quote_right]

Amnesty International ističe da je taj izvještaj rezultat četiri istraživanja urađena u Srbiji, Mađarskoj, Grčkoj i Makedoniji između jula 2014. i marta 2015., tokom kojih je ispitano više od 100 migranata.

“Izbjeglice koje bježe od rata i progona prolaze Balkanom u nadi da će pronaći sigurnost u Evropi, ali postaju žrtve zlostavljanja i izrabljivanja, te su prepušteni na milost nepouzdanom sistemu podnošenja zahtjeva za azilom”, izjavio je Gauri van Gulik, pomoćni direktor Amnesty Internationala za Evropu i Srednju Aziju.

Na granici Grčke s Makedonijom i Makedonije sa Srbijom izbjeglice i migranti izloženi su proizvoljnom vraćanju i čestim batinama, a mnogi od njih primorani su i platiti mito, ističe se u izvještaju.

“Vidio sam teško pretučene ljude. Pretukli su mog 13-godišnjeg sina, pretukli su i mene”, izjavio je jedan od migranata za Amnesty International.

imigranti srbija1

U makedonskom Centru za prihvat stranaca stotine migranata, među njima i trudnice i djeca, su zatvorene uz ograničen pristup higijenskim i zdravstvenim potrepštinama, bez ikakve prilike za traženje azila. Bivši pritvorenici tvrde kako ih je policija tukla i tjerala ljude da spavaju na stepenicama bez deka, hrane ili tople vode.

Polovicom juna srbijanska policija objavila je hapšenje 29 policajaca i devet carinika optuženih za korupciju i zloupotrebu ovlasti kao i primanje mita kako bi previdjeli ilegalne prelaske migranata prema Mađarskoj.

Prema srbijanskom ministarstvu unutarnjih poslova više od 34.000 ljudi zatražilo je od početka godine azil u Srbiji.