Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Srbija

Ana Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. juni

ana brnabic
Foto: SNS

Zastupnici srbijanske Skupštine usvojili su u ponedjeljak izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori u gradovima u kojima nisu održani u decembru, budu spojeni s već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu, koji će biti održani 2. juna

Predsjednica Skupštine Srbije Ana Brnabić u Beogradu je u petak raspisala lokalne izbore za 2. juni, nakon što su se usvajanjem izmjena i dopuna zakona o tim izborima stekli uvjeti za raspisivanje izbora u 66 jedinica lokalne samouprave.

“Drago mi je da smo iz Skupštine poslali snažnu poruku svim našim građanima da smo kao njihovi izabrani predstavnici sposobni razgovarati i dogovoriti se bez obzira na sve razlike. Kao što sam rekla, nakon postignutog dogovora o datumu izbora, smatram da je ovaj dogovor pobjeda svih odgovornih ljudi”, kazala je Brnabić u Domu srbijanske Narodne skupštine.

Predsjednica srbijanske Skupštine je pozvala sve političke aktere da vode računa o tome da politika ne treba i ne smije biti sredstvo razdvajanja ljudi te da je zajednička obveza razvijati politički sistem u demokratskom smjeru koji promiče dijalog, međusobno uvažavanje i veći stepen razumijevanja.

“Kao predsjednica Narodne skupštine Republike Srbije nastavit ću insistirati da ovo najviše zastupničko tijelo svih građana poštuje i promovira upravo takve vrijednosti. Želim svima uspješne izbore”, rekla je Brnabić.

Zastupnici srbijanske Skupštine usvojili su u ponedjeljak izmjene i dopune Zakona o lokalnim izborima, čime je omogućeno da lokalni izbori u gradovima u kojima nisu održani u decembru, budu spojeni s već raspisanim izborima za gradsku vlast u Beogradu, koji će biti održani 2. juna.

Izmjene Zakona usvojene su po hitnom postupku, podržao ih je i dio opozicije, ali istodobno su unijele razdor unutar opozicione proevropske koalicije lijevog centra Srbija protiv nasilja (SPN).

Stajalište dijela SPN bilo je da se svi izbori trebaju održati istog dana, no tek uz usvajanje svih preporuka misije međunarodnih promatrača OESS-a (ODIHR), kojima je od vlasti zatraženo uređivanje popisa birača i otvaranja provladinih medija za poruke i stajalište oporbe, te sprječavanje dužnosničke kampanje vladajućih.