Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Analitičari: Sastanak Abbas-Trump izazvao optimizam među Palestincima

trump

Sastanak koji su u srijedu u Bijeloj kući održali palestinski predsjednik Mahmoud Abbas i njegov američki kolega Donald Trump izazvao je optimizam među Palestincima.

Politički analitičar Jihad Harb kazao je da je sastanak protekao u prijateljskoj atmosferi, topao i bez presedana, izvještava palestinska agencija WAFA.

On je rekao da je predsjednik Trump pozitivno govorio o palestinsko-američkoj saradnji i partnerskom odnosu s palestinskim rukovodstvom.

Također je govorio o historijskom sporazumu bez ikakvih uvjeta, nametnutih rješenja za obje strane ili diktiranja Palestincima.

– Američki predsjednik želi biti sponzor mirovnog sporazuma koji prethodni američki predsjednici nisu postigli – kazao je Harb, napominjući da je predsjednik Abbas opisao palestinsku viziju budućnosti bilo kojeg mirovnog procesa na osnovu rješenja o dvije države i Arapskoj mirovnoj inicijativi.

Harb je istakao da prijem predsjednika i organizacija sastanka prema protokolu predstavljaju implicitno prepoznavanje države Palestine.

Društveni mediji bili su prepuni slika predsjednika Trumpa na konferenciji za novinare iza koga je stajala palestinska zastava, što je viđeno kao Trumpovo implicitno prepoznavanje Palestine.

Aktivisti društvenih medija također su podijelili Trumpovu objavu na Twitteru u kojoj je kazao da je za njega bila velika čast susresti se s predsjednikom Mahmoudom Abbasom u Bijeloj kući, te da se raduje postizanju velikog sporazuma između Palestinaca i Izraelaca koji bi im omogućio život u sigurnosti i miru.

Waleed al-Awad, član politbiroa palestinske Narodne stranke, rekao je da je “sastanak bio veoma važan jer je pokrenuo promjenu američkog stava o palestinskom pitanju nakon što je Trumpovih 100 dana u uredu izazvalo zabrinutost da će on zanemariti palestinsko pitanje ili zauzeti tvrdolinijaški stav, pogotovo po pitanju preseljenja američke ambasade u Jeruzalem.”

On smatra da je sastanak “indikacija da palestinsko pitanje ponovo zauzima svoje mjesto u novoj američkoj agendi” unatoč zabrinutosti o američkoj pristranosti prema okupatorskoj sili.

Awad je istakao da jačanje uspjeha postignutog na sastanku predsjednika Abbasa i Trumpa zahtijeva ujedinjeni palestinski stav i hitno okončanje unutrašnjih podjela.