Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Angelina Jolie na poklon dobila tespih za Brada Pitta

angelina-turska

Holivudska zvijezda i ambasadorica dobre volje Visokog komesarijata za izbjeglice pri Ujedinjenim narodima (UNHCR) Angelina Jolie doputovala je danas u tursku južnu provinciju Mardin, gdje će posjetiti sirijske izbjeglice koje borave u ovom gradu. Popularna glumica je boravak u Mardinu iskoristila kako bi obišla staru čaršiju, prenosi Anadolu Agency.

Tom prilikom jedan od zanatlija uručio je glumici poklon sa mitskim likom kraljice zmija iz Legende o Sahmaranu, dobroćudnoj zmiji majci koja nikada ne stari, a kada umre svoju dušu prenosi na kćer. No, zanatlija nije zaboravio ni Angelininog supruga, holivudskog glumca Brada Pitta kojemu je odlučio preko supruge poslati na poklon – tespih.

angelina-turska2

Hasan Ozcan, koji se 45 godina bavi kalajdžijskim zanatom, u izjavi za AA kazao je kako je bio veoma sretan zbog posjete poznate glumice, te dodao kako je imao priliku da joj ukratko predstavi grad Mardin.

“Ušla je u našu radnju i primijetio sam da su je interesovali naši radovi. Govorio sam joj o Sahmaranu, da ima tradiciju dugu četiri hiljade godina, te da se ovaj mitski lik nalazi u svakoj kući u Mardinu. Odlučio sam joj pokloniti jedan Sahmaran. Njenom suprugu sam poklonio tespih. Bilo joj je drago, a i nama isto tako, što nas je posjetila”, kazao je Ozcan.

Angelina Jolie doputovala je u Tursku u posjetu sirijskim izbjeglicama povodom Svjetskog dana izbjeglica. Ona će kasnije danas prisustvovati programu povodom Svjetskog dana izbjeglica zajedno sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom i komesarom za izbjeglice UN-a Antoniom Guterresom, koji se nalazi u višednevnoj posjeti Turskoj.

angelina-turska1

Turska, prema podacima UNHCR-a, zbrinjava više od dva miliona izbjeglica, većinom Sirijaca. To je trenutno zemlja sa najvećim brojem izbjeglica u svijetu. Turska je za potrebe smještaja izbjeglica dosad utrošila više od šest milijardi dolara, dok pomoć koju je primila za ove svrhe od međunarodne zajednice iznosi oko 300 miliona dolara.

Izbjeglice i dalje pristižu. Samo u protekle dvije sedmice više od 23.000 izbjeglica iz Sirije je zbog novih sukoba između terorističke organizacije ISIS i sirijsko-kurdskih snaga prešlo na teritorij Turske.