Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ankara pozvala ruskog ambasadora na razgovor

rusija turska

Ruski ambasador u Ankari Andrey Karlov pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova Turske, javlja Anadolu Agency (AA).

U saopćenju Ministarstva vanjskih poslova Turske se navodi da su predstavništva Republike Turske u Rusiji kao i turske kompanije u toj zemlji posljednjih dana bili meta fizičkih napada.

Dodaje se da je ruski ambasador pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova Turske i da mu je skrenuta pažnja na uznemirenost Turske zbog fizičkih napada koji su okarakterizirani “neprihvatljivima”.

“Sa žalošću konstantiramo da su posljednjih dana naša predstavništva i turske kompanije u Rusiji, u znak protesta, bili izloženi fizičkim napadima”, navodi se u saopćenju.

Dodaje se kako su turske vlasti od ruskih vlasti odmah nakon početka protesta u Rusiji hitno zatražile dodatne mjere sigurnosti za predstavništva Turske u toj zemlji.

“Garancija sigurnosti stranih misija u svim okolnostima je, prema međunarodnom pravu, obaveza zemlje domaćina. Ambasadoru Rusije u Ankari je pozvan u Ministarstvo vanjskih poslova i skrenuta mu je pažnja na uznemirenost koju smo doživjeli zbog ove situacije koja je za nas neprihvatljiva”, navodi se u saopćenju.