Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Antiratni protest uoči proslave Oluje prerastao u fizički sukob

Antiratni protest u Zagrebu prekinuli huligani
FOTO Anadolija

Prilikom pokušaja održavanja antiratnog protesta povodom slavljenja ratne operacije Oluja, kojeg je MUP zabranio, došlo je skoro do fizičkog obračuna grupe huligana s prosvjednicima. Sukob je spriječila specijalna policija, javlja Anadolu Agency (AA).

Cilj protesta kojega je MUP zabranio zbog visoke rizičnosti skupa, bio je iskazati nezadovoljstvo načinom obilježavanja ratne pobjede Hrvatske vojske u Oluji 1995. i podsjetiti na odgovornost tadašnjih glavnih aktera.

Desetak prosvjednika okupilo se ispred spomenika banu Jelačiću, a okružila ih je specijalna policija kako ne bi došlo do sukoba okupljenih huligana. U dijelu skupa među huliganima bio je i Dražen Keleminec, predsjednik Hrvatske stranke prava Ante Starčević (HSP AS).

Okupljeni huligani psovali su okupljene i izvikivali “Ubij Srbina”, “Četnici”, “Marš iz Hrvatske” te pjevali “Zovi, samo zovi”.

Na antiratne prosvjednike u jednom momentu je bačena plastična boca, jedna prosvjednica srušena je na pod, no daljnjeg fizičkog sukoba, osim naguravanja sa policijom nije bilo.

Pripadnici specijalne policije antiratne prosvjednike su sproveli do policijske postaje u Bauerovoj ulici gdje će biti obrađeni zbog ignorisanja policijske zabrane skupa.

U ovom antiratnom protestu sudjelovalo je po nekoliko članova iz udruga Centar za žene žrtve rata – ROSA, Žene u crnom iz Beograda, Ženska mreža Hrvatske, Srpski demokratski forum, Slobodarski aktivisti Centar za građansku hrabrost.