Globus

"Newsweek"

Antonov tvrdi da potezi SAD-a vode do direktnog sukoba nuklearnih sila

18/06/2022

Antonov tvrdi da američki planovi za sankcije Rusiji također ne funkcionišu

Slanje oružja Ukrajini da se brani od brutalne ruske agresije, kako tvrdi ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov, “put je u sukob između Rusije i SAD-a”.

“Kratkovidnost Amerikanaca očita je i u sadašnjim okolnostima. Obuzete željom da se Rusiji nanese strateški poraz, lokalne elite eskaliraju napetosti, upumpavaju oružje u režim u Kijevu. Je li zaista jasno da je to put do direktnog vojnog sukoba najvećih nuklearnih sila koji će imati nepredvidive posljedice?” piše u članku koji je Antonov napisao za Newsweek, čiji je tekst objavilo diplomatsko predstavništvo.

Antonov tvrdi da američki planovi za sankcije Rusiji također ne funkcionišu.

“Nepromišljeno uvođenje ograničenja samo pogoršava stanje u američkoj ekonomiji. To jest ispada da je u antiruskom ludilu Washington spreman pucati sebi u nogu i plesati u isto vrijeme. To izgleda apsurdno”, tvrdi Antonov.

Tvrdi i da napori SAD-a “ni na koji način neće uticati na odlučnost ruskih oružanih snaga da ispune zadaće postavljene tokom specijalne vojne operacije za zaštitu stanovnika Donbasa”, kao ni na postizanje “denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine”.

Podsjećamo, Rusije je pokrenula akciju okupacije Ukrajine 24. februara, i iz nekoliko pravaca ušla sa masivnim vojnim snagama u tu zemlju. Ruske snage bile su nadomak prijestonice Kijeva, no doživjele su težak poraz i na kraju se povukle. Sada su sve snage usmjerili na okupaciju regije Donbas, no skoro dva mjeseca bezuspješno pokušavaju okupirati cijeli teritorij ukrajinskih regija Luhanjsk i Donjeck.

Osim Donbasa, Rusija pokušava okupirati i ukrajinske regije Herson i Zaporižje. Uprkos silnopj vojnoj nadmoći, zvanična Moskva svakodnevno faktički traži pomoć Zapada kako bi realizovala svoje ciljeve, odnosno da SAD i zapadne zemlje prestanu pomogati ukrajinskoj vojski da se odbrani od brutalne agresije. U svom krvavom rušilačkom pohodu Rusi su razorili nekoliko ukrajinskih gradova i ubili na hiljade civila.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.