Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"Newsweek"

Antonov tvrdi da potezi SAD-a vode do direktnog sukoba nuklearnih sila

antonov

Antonov tvrdi da američki planovi za sankcije Rusiji također ne funkcionišu

Slanje oružja Ukrajini da se brani od brutalne ruske agresije, kako tvrdi ruski ambasador u Washingtonu Anatolij Antonov, “put je u sukob između Rusije i SAD-a”.

“Kratkovidnost Amerikanaca očita je i u sadašnjim okolnostima. Obuzete željom da se Rusiji nanese strateški poraz, lokalne elite eskaliraju napetosti, upumpavaju oružje u režim u Kijevu. Je li zaista jasno da je to put do direktnog vojnog sukoba najvećih nuklearnih sila koji će imati nepredvidive posljedice?” piše u članku koji je Antonov napisao za Newsweek, čiji je tekst objavilo diplomatsko predstavništvo.

Antonov tvrdi da američki planovi za sankcije Rusiji također ne funkcionišu.

“Nepromišljeno uvođenje ograničenja samo pogoršava stanje u američkoj ekonomiji. To jest ispada da je u antiruskom ludilu Washington spreman pucati sebi u nogu i plesati u isto vrijeme. To izgleda apsurdno”, tvrdi Antonov.

Tvrdi i da napori SAD-a “ni na koji način neće uticati na odlučnost ruskih oružanih snaga da ispune zadaće postavljene tokom specijalne vojne operacije za zaštitu stanovnika Donbasa”, kao ni na postizanje “denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine”.

Podsjećamo, Rusije je pokrenula akciju okupacije Ukrajine 24. februara, i iz nekoliko pravaca ušla sa masivnim vojnim snagama u tu zemlju. Ruske snage bile su nadomak prijestonice Kijeva, no doživjele su težak poraz i na kraju se povukle. Sada su sve snage usmjerili na okupaciju regije Donbas, no skoro dva mjeseca bezuspješno pokušavaju okupirati cijeli teritorij ukrajinskih regija Luhanjsk i Donjeck.

Osim Donbasa, Rusija pokušava okupirati i ukrajinske regije Herson i Zaporižje. Uprkos silnopj vojnoj nadmoći, zvanična Moskva svakodnevno faktički traži pomoć Zapada kako bi realizovala svoje ciljeve, odnosno da SAD i zapadne zemlje prestanu pomogati ukrajinskoj vojski da se odbrani od brutalne agresije. U svom krvavom rušilačkom pohodu Rusi su razorili nekoliko ukrajinskih gradova i ubili na hiljade civila.