Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nevrijeme u kongu

Apokaliptične kiše izazvale poplave i pokrenule klizišta, više od 120 poginulih

kongo

Novinar AFP-a vidio je tijela devet članova jedne porodice koji su smrtno stradali kada se njihov dom srušio

Najmanje 120 osoba je poginulo, a na desetine je povrijeđeno u velikim poplavama i klizištima izazvanim jakim kišama u glavnom gradu Konga Kinshasi, objavile su vlasti te države.

U prethodnom izvještaju koji je objavio AFP, a dobio ga je od policije u Kinshasi, govorilo se o najmanje 55 mrtvih. Neki kongoanski mediji pišu da je brojka i do 140 poginulih, ali taj podatak nije službeno potvrđen.

Glavni putevi u centru grada su potopljeni jer su jake kiše trajale satima i nekoliko kuća se srušilo. Mnogi od poginulih bili su u brdskim područjima koji su pogođeni klizištima.

Vlada je najavila trodnevnu nacionalnu žalost.

Čitava naselja su poplavljena mutnom vodom, a kuće i putevi su teže oštećeni, uključujući i autoput N1 koji povezuje glavni grad s glavnom lukom zemlje Matadi.

Novinar AFP-a vidio je tijela devet članova jedne porodice koji su smrtno stradali kada se njihov dom srušio.

– Ovdje nikada nismo vidjeli poplavu ovakvih razmjera – rekao je Blanchard Mvubu, koji živi u jednom od najteže pogođenih područja.

Premijer Jean-Michel Sama Lukonde predvodio je u utorak delegaciju vlade kroz dijelove Kinshase kako bi procijenili štetu. Rekao je da zvaničnici još uvijek traže tijela stradalih.

U novembru 2019. godine oko 40 ljudi u Kinšasi je smrtno stradalo u poplavama i klizištima.