Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ruska agresija

Apokaliptično stanje u Mariupolju, još jedan ruski napad na Harkiv nije uspio

mariuopolj

U Rusiji, ovaj je rat doveo do novih slučajeva gušenja protesta i zatvaranja onih koji se ne slažu s režimom. Zadnji preostali nezavisni ruski mediji mahom su zatvarani prošle sedmice, a strani su mediji zabranjeni

Ukrajinske su snage odbile u utorak pokušaj ulaska ruske vojske u Harkiv te preduhitrile plan ruskih snaga da spuste 120 svojih padobranaca u blizini granice, rekao je ukrajinski regionalni guverner Oleg Sinekubov.

Pet je osoba poginulo, među njima dvoje djece, kasno u utorak u napadu ruskih aviona na grad Malin, sjeverozapadno od Kijeva. U napadu je uništeno sedam kuća, priopćila je ukrajinska državna služba za hitne slučajeve. Reuters to nije uspio potvrditi.

Ukrajina je optužila ruske snage za granatiranje druge evakuacijske rute, one iz Mariupolja, obalnog grada na jugu.

Nakon više od sedam dana bombardiranja toga grada, stanovnici su ostali su bez struje, grijanja, hrane i pitke vode, priopćio je Međunarodni odbor Crvenog križa.

“Stanje u Mariupolju je apokaliptično”

“Stanje u Mariupolju je apokaliptično”, rekao je glasnogovornik Crvenog križa Ewan Watson, prenosi Reuters.

Mnogi su stanovnici Mariupolja u utorak pokušali pobjeći sigurnim koridorom, no ukrajinsko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su ruske snage prekršile primirje i granatirale koridor.

Rusija poriče da su njene snage gađale civile.

U Rusiji, ovaj je rat doveo do novih slučajeva gušenja protesta i zatvaranja onih koji se ne slažu s režimom. Zadnji preostali nezavisni ruski mediji mahom su zatvarani prošle sedmice, a strani su mediji zabranjeni.

Invaziju na Ukrajinu, Kremlj i dalje opisuje kao “specijalnu operaciju” s ciljem razoružavanja Ukrajine i svrgavanja vlade koju Rusija naziva “neonacistima”. Ukrajina i zapadni saveznici te navode nazivaju neutemeljenim izgovorima za pokretanje rata i izazivanje strah od većeg sukoba na području Evrope.

Broj izbjeglica prouzročen ovim najvećim napadom na jednu evropsku zemlju od Drugog svjetskog rata premašio je dva miliona.