Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Arapi više nemaju kud: Dobro, recite šta treba

arabija nafta

Saudijska Arabija će raditi sa članicama i nečlanicama OPEK na stabilizaciji tržišta nafte, saopštio je saudijski zvaničnik.

Ova vijest dolazi mjesec dana uoči neformalnog sastanka velikih zemalja proizvođača “crnog zlata” u Alžiru.

“Imaćemo ministarski sastanak IEF u Alžiru sljedećeg mjeseca, i to je prilika za ministre iz OPEK-a i iz zemalja nečlanica koje su veliki izvoznici da se sastanu i razmotre stanje na tržištu, uključujući sve moguće mjere koje mogu biti potrebne za stabilizaciju tržišta”, naveo je saudijski ministar energetike Kalid al-Falih u saopštenju, prenosi Reuters pozivajući se na saudijsku agenciju SPA.

Članice OPEK-a će se sastati na marginama Međunarodnog energetskog foruma (IEF), koji će okupiti proizvođače i potrošače nafte u Alžiru od 26. do 28 septembra, najavilo je u ponedjeljak katarsko Ministarstvo energetike.

Poslije objave saudijskog saopštenja cijene nafte su porasle. Sirova sjevernomorska nafta “brent” skočila je za više od 3,0 odsto na 45,50 dolara po barelu.

Saudijska Arabija, najveći proizvođac nafte u OPEK-u, obećala je tokom posljednjeg sastanka naftnog kartela u junu da ta kraljevina neće preplaviti tržište ovom sirovinom, prenosi Tanjug.

U saopštenju se takođe navodi da se julski skok saudijske proizvodnje nafte, na rekordnih 10,67 miliona barela dnevno, duguje ljetnoj tražnji i zahtjevima kupaca.

Najnovija poruka, kako ocjenjuje Roeuters, pokazuje da je Rijad zabrinut da bi cijene nafte mogle da se vrate na 40 dolara za barel ili čak i niže usljed straha od prezasićenosti ponude.

Falih je naveo u saopštenju da je tržište na dobrom putu ka uravnoteženju, ali da će za “proces ‘čišćenja’ zaliha nafte i njenih derivata biti potrebno vrijeme”.

“Zamašno zauzimanje kratkih pozicija investitora na tržištu izazvalo je podbačaj cijena nafte. Međutim, to je neodrživo. Kako bi se preokrenuo trend pada investicija i proizvodnje, cijene nafte će morati da idu naviše sa sadašnjih nivoa”, dodao je on.