Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

bitka za Donbas

Arestovič: Ruska ofanziva napreduje oprezno i neće uspjeti; Vojska: Mariupolj i dalje ukrajinski

mariuopol tw

“Bitka za Donbas, koja je najavljena i, po svemu sudeći, počela jučer, u toku je i ide vrlo oprezno. Bitka neće ići u korist Rusije”, rekao je na nacionalnoj televiziji

Nova ruska ofanziva na istoku Ukrajine napreduje “vrlo oprezno” i neće uspjeti jer moskovskim snagama nedostaje snage da probiju ukrajinsku odbranu, rekao je savjetnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič, prenosi Reuters.

Ruske snage pokušavaju pronaći “osjetljiva mjesta” u obrani Ukrajine, rekao je Arestovič i dodao: “Njihova ofenziva neće uspjeti – dajem vam 99% jamstva – jednostavno nemaju dovoljno snage.”

“Bitka za Donbas, koja je najavljena i, po svemu sudeći, počela jučer, u toku je i ide vrlo oprezno. Bitka neće ići u korist Rusije”, rekao je na nacionalnoj televiziji.

Na društvenim mrežama objavljeni su novi snimci razorenog Mariuopolja. Grad je doslovno uništen od strane ruskih agresora.

Igor Zovkva, također savjetnik ukrajinskog predsjednika, kaže da je Rusija jučer započela snažno granatiranje iz topništva te da su ruske snage započele planiranu “koncentriranu ofanzivu” na istoku države.

“Vrlo je važno da ukrajinske snage imaju teško naoružanje”, rekao je za BBC i napomenuo da to uključuje topovske sisteme, tenkove i oklopna vozila.

Ako Ukrajina bude imala to oružje, moći će izdržati rusku ofanzivu i ostvariti pobjedu u istočnoj regiji, kaže.

Zovkva kaže da pošiljke oružja sa Zapada “postaju bolje”.

“Najnovija serija američke vojne pomoći u vrijednosti od 800 miliona dolara uključivala je predmete koji nam stvarno trebaju.”

Intevizirani napadi

Ruski agresori  su intenzivirali ofanzivu na Mariupolj i Donbas, prema informacijama ukrajinskih vlasti i državnih institucija.

Ukrajinski generalštab je saopćio da su ruske trupe fokusirane na probijanje odbrane ukrajinskih trupa u oblastima Lugansk i Donjeck i uspostavljanje pune kontrole nad Mariupoljom.

Prema informacijama zvaničnika Mariupolja, objekti metalurškog kombinata “Azovstal” u Mariupolju, bombardovani su tokom cijelog dana. Tvrdi se da se u objektima nalazi oko 1.000 civila, kao i ukrajinski vojnici.

Komandant bataljona Azov Denis Prokopenko, nastavljajući otpor u Mariupolju, objavio je video poruku i obratio se svjetskim liderima za spašavanje civila iz “Azovstala”.

Prokopenko je poručio da stotine civila, uključujući žene, djecu i starce, čekaju na spašavanje u skloništima.

Guverner Luganska Sergej Gajdej saopćio je da su napade ruskih trupa spriječili ukrajinski vojnici u Rubižnu i Popasni.

Gayday je naveo da su napadi intenzivirani i da je situacija otežana, ali da ukrajinska vojska pruža otpor.

Pozvao je civile u Lugansku da se hitno prebace u sigurna područja.

“Mariupolj i dalje ukrajinski”

Serhij Volina, komandant 36. marinske brigade, koja se još uvijek bori u Mariupolju, zamolio je u otvorenom pismu za pomoć.

“Više od 50 dana se vojnici herojski brane od nadmoćnih neprijateljskih snaga; pod stalnim zračnim bombardiranjem, topničkom i raketnom paljbom. Mariupolj je još uvijek ukrajinski grad, bez obzira na to što vam govori ruska propaganda”, napisao je Volina.