Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Argentinska mornarica vjeruje da je dobila pozive sa nestale podmornice

podmornica333

Argentinska mornarica u subotu je zabilježila sedam neuspjelih poziva satelitskim telefonom za koje vjeruju da su došli sa podmornice koja u srijedu nestala u južnom Atlantiku sa 44 člana posade, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Komunikacijski pozivi ukazuju na to da posada pokušava ponovo uspostaviti kontakt, tako da radimo na pronalaženju izvora emisija”, saopštila je argentinska mornarica na Twitteru, navodeći da su pozivi trajali između četiri i 36 sekundi.

Argentinske vlasti su razjasnile kako još uvijek nije potvrđeno da su pozivi došli od podmornice ARA San Juan, koja je bila na putu ka obalskom gradu Mar del Plata u provinciji Buenos Aires kada je nestala.

Glasnogovornik argentinske mornarice Enrique Balbi ranije je izjavio da su proširili potragu na šire područje južnog Atlantika.

Balbi je istakao da je nestanak podmornice moguće uzrokovan problemima s komuniciranjem ili sa napajanjem električnom energijom.

Argentinski predsjednik Mauricio Macri izjavio je da će ta zemlja iskoristiti sve nacionalne i međunarodne resurse koji su potrebni kako bi se podmornica pronašla.