povlače se

Armenci se predali nakon 24 sata rata

armenija azerbejdžan
FOTO: Screenshot

Ministarstvo je priopćilo da su armenske snage u Karabahu pristale “položiti oružje, napustiti borbene i vojne položaje i potpuno se razoružati”, a svo oružje i tešku opremu predati azerbejdžanskoj vojsci

Etnički Armenci u azerbejdžanskoj odcijepljenoj regiji Nagorno-Karabahu pristali su danas na ruski prijedlog o prekidu vatre, 24 sata nakon što je Azerbajdžan započeo ofenzivu za povratak kontrole nad enklavom u kojoj su poginuli desetine i ozlijeđene stotine.

Armenske separatističke snage u Karabahu rekle su da je Azerbajdžan probio njihove linije i zauzeo brojne uzvisine i strateška cestovna čvorišta dok je svijet stajao po strani, ne poduzimajući ništa. Samoprozvana “Republika Artsak” rekla je da u takvim okolnostima nije imala izbora nego prekinuti neprijateljstva danas u 13 sati po lokalnom vremenu.

“Postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava”

“Vlasti Republike Artsak prihvaćaju prijedlog zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta o prekidu vatre”, rečeno je.

“Uz posredovanje zapovjedništva ruskog mirovnog kontingenta stacioniranog u Nagorno-Karabahu, postignut je dogovor o potpunom prekidu neprijateljstava od 13 sati 20. septembra 2023. godine.”

Azerbejdžan je potvrdio da je postignut dogovor o prekidu vatre. Ruske mirovne snage Azerbejdžanu su prenijele apel karabaških Armenaca za prekid vatre.

Kako je sve počelo?

Azerbejdžan je započeo svoju operaciju protiv Nagorno-Karabaha u utorak, nakon što su neki od njegovih vojnika ubijeni u, kako je Baku rekao, napadima iz planinskog područja, koje je Azerbejdžan izolirao.

Baku je zahtijevao da se separatističke političke vlasti u Karabahu, koji je međunarodno priznat kao dio Azerbejdžana, također raspuste prije bilo kakvih razgovora o budućnosti regije koju Azerbejdžan želi u potpunosti integrirati te da polože oružje i razoružaju se.

Separatisti polažu oružje, sutra kreću pregovori o reintegraciji

Armenski separatisti iz Nagorno-Karabaha najavili su da će danas položiti oružje u sklopu postignutog prekida vatre i da će sutra početi pregovori o ponovnoj integraciji sporne regije u Azerbejdžan.

“Postignut je dogovor o povlačenju preostalih jedinica i vojnika oružanih snaga Armenije… te o raspuštanju i potpunom razoružanju oružanih formacija odbrambene vojske Nagorno-Karabaha”, objavilo je vodstvo separatista najavljujući i početak pregovora o “reintegraciji” teritorija u Azerbejdžan sutra u azerbejdžanskom gradu Jevlahu.

Ministarstvo je priopćilo da su armenske snage u Karabahu pristale “položiti oružje, napustiti borbene i vojne položaje i potpuno se razoružati”, a svo oružje i tešku opremu predati azerbejdžanskoj vojsci.