Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Armenija granatirala civile u Azerbejdžanu, poginula dovogodišnja djevojčica

granatiranje

Nakon što su vojne snage Armenija granatirale područja Azerbejdžana poginule su dvije osobe, a jedna je ranjena. Poginula je i dvogodišnja djevojčica Zahra Guliyeva.

Tenzije između dvije zemlje koje su ratovale u periodu od 1991 do 1994. godine rastu zbog područja Nagorno-Karabakh.

Washington Post navodi da je Armenija planski granatirala civile, a ne vojne položaje Azerbejdžana, kako bi isprovocirali novi ratni sukob. Ovu taktiku Armenija je koristila i ranije

Glasnogovornik Ministarstva vansjkih poslova Azerbejdžana Hikmat Hajiyev oštro je osudio napad koji su izvele Oružane snage Armenije minobacačima i teškim granatama.

“Ovaj užasan zločin jasno pokazuje da provokacije koje Armenija sprovodi u pograničnim regijama uz korištenje teškog naoružanja, te uz okupaciju jedne petine teritorije Azerbejdžana, su usmjerene protiv azerbejdžanskog civilnog stanovništva, kao i na civilne objekte, što ukazuje na kršenje međunarodnog humanitarnog prava i zakona o ljudskim pravima, posebno Ženevske konvencije iz 1949”, istakao je Hajiyev.

Dodao je da Armenija pribjegava prizemnim provokacijama usmjerenim na namjerno i ciljano ubijanje civila, uključujući i djecu.

“Međunarodna zajednica treba da prizna činjenicu da je ova namjerna i sistematska politika koju sprovodi Armenija usmjerana na podsticanje nasilja”, rekao je Hajiyev.