Globus

pregovori u moskvi

Armenija i Azerbejdžan dogovorili prekid vatre

10/10/2020

Usvojena je zajednička izjava u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu

Ministri vanjskih poslova sastali su se jučer u Moskvi kako bi razgovarali o situaciji u Nagorno-Karabahu. Pregovori su se održavali iza zatvorenih vrata. Ovi pregovori, koji su trajali više od deset sati i bili su najduži u posljednjih 20 godina.

Usvojena je zajednička izjava u kojoj su se složili o prekidu vatre u Karabahu, izjavio je ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov nakon pregovora u Moskvi. Lavrov je kazao je da su će sukobi biti zaustavljeni u subotu u 12 sati.

– Azerbejdžan i Armenija, uz posredovanje kopredsjedavajućih Minske grupe OEBS-a, na osnovu osnovnih principa rješavanja, započinju suštinske pregovore s ciljem postizanja što skorijeg mirnog rješenja – rekao je Lavrov pozivajući se na zajedničku izjavu strana.

Konkretni parametri režima prekida vatre u Karabahu biće posebno dogovoreni, dodao je Lavrov.

– Strane potvrđuju nepromjenljivost formata pregovaračkog procesa – rekao je šef ruske diplomatije, pozivajući se na zajedničko saopćenje ministara vanjskih poslova Rusije, Azerbejdžana i Armenije.

Baku i Jerevan takođe su se dogovorili da započnu razmjenu zarobljenika i tijela ubijenih nakon stupanja na snagu prekida vatre u Karabahu – ističe se u zajedničkoj izjavi.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.