Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Assad: Hemijski napad u Siriji lažiran

Assad_Xinhua

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad kazao je da su izvještaji o napadu hemijskim oružjem od strane njegovih snaga “stopostotno lažirani”, prenosi BBC.

U ekskluzivnom intervjuu za Agence France-Presse (AFP), Assad je rekao da “nije bilo naredbe ni za kakav napad”.

Više od 80 osoba ubijeno je 4. aprila u gradu Khan Sheikhoun koji je pod kontrolom pobunjenika, te su stotine osoba pretrpile simptome dosljedne simptomima trovanja nervnim gasom.

Svjedoci su kazali da su vidjeli vojne avione kako napadaju grad, iako je Rusija saopćila da je pogođeno pobunjeničko skladište u kojem se nalazila hemijska municija.

Žrtve su prevezene u bolnice preko granice u Tursku koja se protivi Assadovom režimu. Turska od tada tvrdi da ima “konkretne dokaze” da je korišten nervni gas sarin.

Assad je za AFP izjavio da je sirijska vlada predala svoj arsenal hemijskog oružja 2013. godine, dodajući da “čak i da ih imamo, ne bismo ih koristili”.

Međutim, još od 2013. nastavile su se tvrdnje da se protiv civila koriste hemikalije poput hlora i amonijaka. Sirijska vlada je u više navrata negirala korištenje ovih hemikalija, okrivljujući u nekim slučajevima pobunjenike.

Assad je optužio Zapad da je lažirao događaje u Khan Sheikhounu kako bi imao izgovor da izvrši raketne napade na vladinu zračnu bazu Shayrat.

Kazao je da Khan Sheikhoun nema nikakvu stratešku važnost i da u ovom trenutku ovaj grad nije ratište.

Zapadni saveznici su kazali da imaju ubjedljive dokaze da je sirijska vlada odgovorna za ono što se desilo u Khan Sheikhounu.