Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Assad: Trump bi mogao biti naš prirodni saveznik

Bashar al-Assad

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad izjavio je da bi novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump mogao biti prirodni saveznik njegove vlade.

“On se može zajedno sa nama boriti protiv terorizma. Ali da li će u tome uspjeti? Obećavajuće su njegove ranije izjave da će se boriti protiv Islamske države”, istakao je Assad, prenosi BBC.

Trump je ranije izjavio da se SAD ne mogu u isto vrijeme boriti protiv Islamske države i sirijskog režima Bashara al-Assada, jer borba protiv Assada vodi u konflikt sa Rusijom.

“Ako se bude borio protiv terorista, onda će Trump biti ne samo naš saveznik, već i saveznik Rusije i Irana. Ali još uvijek smo oprezni u prosuđivanju Trumpa, zato što će on morati da se suoči i sa medijima u SAD-u, ali i pojedinim članovima svoje administracije koji neće razmišljati kao on”, naglasio je Assad.

On je izjavio da se SAD ne smiju ponašati kao vrhovni sudija u svijetu, a nazvao je i turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana “bolesnikom i megalomanijakom”.

Građanski rat u Siriji nastavljen je i u proteklim danima. Procjenjuje se da je od početka rata 2011. godine u ovoj zemlji poginulo 300.000 osoba, piše BBC.