Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Assad zaprijetio Kurdima i traži da Amerikanci napuste Siriju

Assad_Xinhua1

Sirijski predsjednik Bashar al-Assad zaprijetio je kurdskim snagama koje pomažu Sjedinjene Američke Države da neće oklijevati upotrijebiti silu da vrati teritoriju koja je pod njihovom kontrolom, prenosi AFP.

Sirijske demokratske snage SDF, koje su sastavljene od kurdskih milicija koje su SAD opremale i obučavale drže oko jedne trećine sirijske teritorije. Nakon što je porazio sunitsku opoziciju uz pomoć Rusije i Irana, Assad najavljuje nove ofanzive.

– Jedini problem koji je ostao u Siriji je SDF. Sa njima imamo dvije opcije. Jedna je da pregovaramo i ta vrata otvaramo. Većina njih su Sirijci i vjerujem da vole zemlju, a ne da njima upravljaju stranci – poručio je Assad u intervjuu za ruske medije. Ukoliko to ne budu htjeli, rekao je Assad, onda će biti primorani da silom vrate teritoriju.

– Ovo je naša zemlja i naše pravo i dužnost je da je oslobodimo. Amerikanci trebaju otići i otići će ovako ili onako – rekao je.

On je dodao da je malo nedostajalo da dođe do sukoba američkih i ruskih snaga u Siriji.

– Ali na sreću to smo izbjegli ne mudrošću američkog vodstva, nego ruskog liderstva – poručio je. Assadov režim već sedam godina ratuje protiv pobunjene opozicije i nezadovoljnih građana, ali je uz pomoć Rusije ostvario premoć.