Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Wikileaks

Assange će biti oslobođen nakon što se izjasni krivim za špijunažu protiv SAD

Julian Assange
Foto: Screenshot/ YouTube
Julian Assange

Video koji je Wikileaks objavio na X prikazuje Assangea obučenog u plavu košulju i farmerke kako potpisuje dokument prije nego što se ukrcao u privatni avion sa oznakama čarter firme VistaJet

Osnivač WikiLeaksa Julian Assange trebao bi se u srijedu izjasniti krivim za kršenje američkog zakona o špijunaži, u sporazumu koji će okončati njegov zatvor u Britaniji i omogućiti mu da se vrati kući u Australiju, čime će biti okončana 14-godišnja pravna odiseja.

Assange (52) je pristao da se izjasni krivim po jednoj tački optužnice za udruživanje radi pribavljanja i otkrivanja povjerljivih dokumenata američke nacionalne odbrane, navodi se u podnescima Okružnog suda SAD za Sjeverna Marijanska ostrva.

On bi trebao biti osuđen na 62 mjeseca zatvora, koje je već odslužio, na ročištu u Saipanu u 09.00 sati ujutro po lokalnom vremenu u srijedu. Ostrvo u Pacifiku je izabrano zbog Assangeovog protivljenja putovanju u kontinentalni dio SAD i zbog njegove blizine Australiji, rekli su tužioci.

Assange je napustio zatvor Belmarsh u Velikoj Britaniji u ponedjeljak prije nego što ga je Visoki sud UK pustio na slobodu i ukrcao se na let tog popodneva, navodi Wikileaks u saopštenju objavljenom na platformi društvenih medija X.

– Ovo je rezultat globalne kampanje koja je obuhvatila lokalne organizatore, aktiviste za slobodu medija, zakonodavce i lidere iz cijelog političkog spektra, sve do Ujedinjenih naroda – navodi se u saopćenju.

Video koji je Wikileaks objavio na X prikazuje Assangea obučenog u plavu košulju i farmerke kako potpisuje dokument prije nego što se ukrcao u privatni avion sa oznakama čarter firme VistaJet.

On će se vratiti u Australiju nakon saslušanja, dodaje se u saopćenju Wikileaksa, pozivajući se na saslušanje u Saipanu.