Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Osnivač WikiLeaksa

Assangeov pravni tim traži odgodu ročišta o njegovom izručenju SAD-u

assange

Američki advokat koji zastupa Assangea, James Lewis, izjavio je da će se SAD usprotiviti svakoj odgodi sudskog postupka

Pravni tim osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea u ponedjeljak je zatražio odgodu ročišta o njegovom izručenju Sjedinjenim Državama koje je sada zakazano na pet dana u februaru naredne godine.

Advokat Mark Summers kazao je da je više vremena potrebno da se pripremi odbrana Assangea zbog “korištenja bez presedana” optužbi za špijunažu protiv novinara.

– Kazao je da Assangeov slučaj ima brojne aspekte i zahtijevat će “mamutsko” vrijeme za planiranje i pripremu. Također je optužio SAD za nelegalno špijuniranje Assangea dok je boravio u ekvadorskoj ambasadi u Londonu tražeći utočište.

Summers je kazao da je pravnom timu potrebno još tri mjeseca.

Američki advokat koji zastupa Assangea, James Lewis, izjavio je da će se SAD usprotiviti svakoj odgodi sudskog postupka.

Assange se pojavio u sudu Westiminster s prkosnom gestom podignute stisnute pesnice prema svojim simpatizerima. Bio je svježe obrijan i nosio je plavi džemper i sportsku jaknu. Izgovorio je svoje ime i datum rođenja odgovarajući na pitanja sudaca.

Bivši britanski ministar unutrašnjih poslova Sajid Javid u junu je potpisao naređenje o izručenju Assaangea.

Američke vlasti optužuju Assangea da je privolio bivšeg obavještajnog analitičara američke vojske Chelsea Manninga da probije šifru vladinog kompjutera s povjerljivim podacima. Vjeruje se da će ročište potrajati nekoliko mjeseci, dok se očekuje da će svaka od strana uložiti nekoliko žalbi na presude, prenosi Associated Press.