Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Atina: Protesti pristalica ekstremne desnice protiv Obamine posjete

atena

U glavnom gradu Grčke Atini u utorak su održani protesti protiv posjete odlazećeg američkog predsjednika Baracka Obame, koji se nalazi u dvodnevnoj posjeti zemlji, javlja Anadolu Agency (AA).

Tokom protesta su zabilježeni i sukobi između pristalica ekstremno-desničarskih grupa i pripadnika policije.

U momentima kada su Obama i grčki premijer Alexis Tsipras održavali konferenciju za medije, grupa od oko sedam hiljada osoba, koja je danas organizovala antiameričke proteste, pokušavala je da probije policijski kordon u ulici Panepistimio koja vodi prema samom centru Atine.

Okupljeni demonstranti, koji su željeli održati protestnu šetnju ispred ambasade SAD-a u Atini, palicama i Molotovljevim koktelima su nasrnuli na pripadnike policije koji su uzvratili upotrebom suzavaca.

Manja grupa demonstranata u naselju Eksarchia je također na policiju bacala kamenice i Molotovljeve koktele.

Povodom Obamine posjete Atini, u grčkoj prijestolnici su poduzete opsežne mjere sigurnosti, a angažovano je ukupno pet hiljada pripadnika snaga sigurnosti, od čega 500 američkih policajaca.

Odlazeći američki predsjednik Barack Obama sastao se u utorak u Atini sa grčkim premijerom Alexisom Tsiprasom, tom prilikom poručivši kako Grčka treba nastaviti sa započetim reformama, dodajući da građani te mediteranske zemlje trebaju osjetiti ekonomski napredak i u svakodnevnom životu.

Tsipras je prisutnima kazao kako je Obama do sada igrao veoma važnu i konstruktivnu ulogu u pregovorima Atine sa međunarodnim kreditorima.

Dvojica lidera su tokom sastanka razgovarali o ekonomskoj situaciji u Grčkoj, regionalnim pitanjima kao i odnosima Grčke i Turske.

Podsjetimo, odlazeći američki predsjednik Barack Obama stigao je jutros u Atinu u okviru oproštajne turneje. Drugog dana posjete Grčkoj Obama će, nakon obilaska hrama Partenona, upriličiti govor o demokratiji i globalizaciji prije nego krene ka Berlinu gdje će se sastati sa nekim evropskim zvaničnicima. Turneju će završiti posjetom Peruu gdje će prisustvovati samitu foruma Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEC), prije subote kada se vraća u Washington.