Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bivša liderka Mijanmara

Aung San Suu Kyi još jednom osuđena, ovaj put na četiri godine zatvora

Mijanmar_Suu Kyi

Bivša liderka Mijanmara je u pritvoru od državnog udara koji je srušio njenu vladu u ranim satima 1. februara prošle godine, čime je okončana kratka vladavina demokratije u zemlji

Zbačena liderka civilne, demokratksi izabrane vlasti Mjanmara, Aung San Suu Kyi osuđena je u ponedjeljak na još četiri godine zatvora, što je drugi put da ova dobitnica Nobelove nagrade biva osuđena na zatvorsku kaznu, prenosi CNN.

Suu Kyi je proglašena krivom po osnovi nekoliko optužbi koje uključuju posjedovanje nelicenciranih voki-tokija, rekao je za CNN izvor koji je upoznat sa sudskim postupkom koji se vodio protiv nje.

Suu Kyi (76), bila je na poziciji državne savjetnice Mijanmara i de facto liderka te zemlje prije nego što ju je vojna hunta svrgnula i pritvorila je nakon puča koji se dogodio prije skoro godinu dana.

Stavili su joj na teret gotovo desetak optužbi koje zajedno daju osnov za izricanje maksimalne kazne od više od 100 godina.

One uključuju nekoliko optužbi za korupciju, od kojih svaka nosi maksimalnu zatvorsku kaznu od 15 godina, te kršenje ograničenja zbog pandemije Covid-a tokom predizborne kampanje 2020. godine, podstrekavanje, ilegalni uvoz i posjedovanje voki-tokija i kršenje Zakona o službenim tajnama iz kolonijalne ere, za koju je predviđena maksimalna kazna od 14 godina zatvora.

Ona je odbacila sve optužbe, a njene pristalice kažu da optužbe protiv nje imaju isključivo političku pozadinu.