Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Pentagon

Austin: Novu vojnu pomoć Ukrajini obećalo 20 zemalja

lloyd austin yt

Drugi su iznijeli nove obaveze za obuku ukrajinskih snaga i održavanje njenih vojnih sistema”, dodao je Austin

Dvadeset zemalja obećalo je novu vojnu pomoć Ukrajini u njenoj borbi protiv invazije ruskih vojnih snaga, objavio je američki ministar odbrane Lloyd Austin 23. maja nakon drugog sastanka Kontakt grupe za Ukrajinu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Danska je pristala da dostavi Ukrajini lanser Harpun i rakete kako bi “pomogli Ukrajini da odbrani svoju obalu”, rekao je Ostin na konferenciji za novinare nakon virtuelnog skupa.

Češka je također pristala poslati “značajnu podršku” Ukrajini, uključujući “nedavnu donaciju jurišnih helikoptera, tenkova i raketnih sistema”, dodao je Austin.

Sveukupno, 20 zemalja je “najavilo nove pakete sigurnosne pomoći”, rekao je Austin, uključujući “doniranje kritično potrebne artiljerijske municije, sistema obalne odbrane, tenkova i drugih oklopnih vozila”.

“Drugi su iznijeli nove obaveze za obuku ukrajinskih snaga i održavanje njenih vojnih sistema”, dodao je Austin.

Na drugom sastanku kontakt grupe učestvovalo je ukupno 47 zemalja, rekao je predsjedavajući Zajedničkog načelnika generalštabova general Mark Milley.

Grupu je izvijestio ukrajinski ministar odbrane Oleksiy Reznikov o trenutnoj situaciji u tromjesečnom ratu.

“Danas smo, zajedno sa ministrom Reznikovom i njegovim timom, stekli oštriji i zajednički osjećaj za prioritetne zahtjeve Ukrajine i situaciju na bojnom polju”, rekao je Austin.

d prvog sastanka grupe u američkoj vojnoj bazi u Njemačkoj prije četiri sedmice, rekao je Austin, “zamah donacija i isporuka je izvanredan”.

Rekao je da se potrebe Ukrajine nisu mnogo promijenile od prethodnog sastanka, da rat i dalje vodi artiljerija, uz podršku tenkova, dronova i druge opreme.

“Borbu je u ovoj fazi zaista oblikovala artiljerija i vidjeli smo ozbiljne razmjene artiljerijske vatre u posljednjih nekoliko sedmica”, rekao je Austin.

On je dodao da će se Ukrajinska Kontakt grupa sastati lično 15. juna tokom ministarskog sastanka NATO-a u Briselu.