Globus

rodna ravnopravnost

Australija daje novčanu pomoć žrtvama da napuste nasilne partnere

19/10/2021

Australija stoji loše na međunarodnoj tabeli rodne ravnopravnosti, što direktno doprinosi neravnomjernoj dinamici moći u odnosima i čini žene ekonomski ranjivijima

Australijska vlada nudi jednokratnu novčanu pomoć kako bi pomogli osobama da napuste svoje nasilne partnere.

Žrtve se od utorka mogu prijaviti za isplatu 5.000 australijskih dolara (3.700 američkih dolara), a pomoć podrazumijeva gotovinu i direktna plaćanja za troškove poput školarine za djecu, javlja SBS News.

Vladina nova mjera otvorena je i za žene i muškarce. Međutim, očekuje se da će žene činiti većinu aplikanata u zemlji u kojoj jedna žena smrtno strada od ruku partnera svakih devet dana, prema podacima australijskih vlasti.

Zagovornici ovog programa su pozdravili početak isplata, ali mnogi tvrde da temeljni uzroci nasilja u porodici u Australiji neće biti rješeni ovakvim mjerama.

Mary Crooks, izvršna direktorica Victorian Women Trust-a, kaže da je Australiji potrebna mnogo šira debata o mačoističkoj kulturi u društvu koja postavlja muškarce na čelo porodice i na većinu pozicija vlasti i korporativne moći.

Rekla je i da je potrebno postaviti pitanja zašto su žene te koje su prisiljene napustiti porodični dom.

– Ovdje postoji veliko moralno, etičko i političko pitanje. Zašto je žena ta koja mora prolaziti kroz dodatnu traumu i remećenje svog života kad ona, zapravo, nije učinila ništa loše? Zašto ona mora biti ta koja će pokupiti djecu i kućne ljubimce, naglo otići iz svog doma, a možda neće moći ni dobiti mjesto u sigurnoj kući? – upitala je Crooks.

Australija stoji loše na međunarodnoj tabeli rodne ravnopravnosti, što direktno doprinosi neravnomjernoj dinamici moći u odnosima i čini žene ekonomski ranjivijima.

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma o globalnim rodnim razlikama za 2021. godinu stavio je Australiju na 50 mjesto, znatno ispod Sjedinjenih Država, Ujedinjenog Kraljevstva, Francuske i Novog Zelanda.

Jaz u visini plata u Australiji između muškaraca i žena od 13,4 posto je rekordno nizak, navela je vlada u svom izvještaju o budžetu za žene u maju, dok se obavezala da će nastaviti raditi na smanjivanju ove razlike.

Međutim, brojke pokazuju da je pandemija dodatno pogoršala ekonomsku nejednakost u Australiji jer je više žena izgubilo posao od muškaraca ili im je skraćeno radno vrijeme tokom mjera potpunog zatvaranja.

Kampanja Crvenog srca koja dokumentuje smrt svake žena i dijeteta u Australiji koji su ubijeni iz namjere, nehata ili zanemarivanja, procjenjuje da su 42 žene od početka ove godine ubijene u Australiji od strane nasilnih partnera.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.