Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

od 21. februara

Australija otvara granice za vakcinisane turiste

australija turisti fena

Najavio je da će 21. februara granice biti ponovo otvorene za putnike koji imaju vizu, dodajući, “ako ste vakcinisani sa obje doze, radujemo se što ćete se ponovo vratiti u Australiju.”

Australija će od 21. februara ponovo otvoriti svoje granice za turiste, najavio je danas premijer Scott Morrison, ukinuvši neka od najstrožih i najdužih svjetskih ograničenja putovanja zbog pandemije.

– Prošlo je gotovo dvije godine otkako smo donijeli odluku da zatvorimo granice s Australijom – rekao je Morrison nakon sastanka kabineta za nacionalnu sigurnost, javlja AFP.

Najavio je da će 21. februara granice biti ponovo otvorene za putnike koji imaju vizu, dodajući, “ako ste vakcinisani sa obje doze, radujemo se što ćete se ponovo vratiti u Australiju.”

Australske granice zatvorene su u martu 2020. u nadi da će zaštititi otočni kontinent od rastuće globalne pandemije.

Većinu vremena od tada Australcima je bio zabranjen izlazak, a samo nekolicini posjetitelja odobreno je izuzeće ulaska.

Ova stroga pravila su mnoge državljane Australije ostavila van države, podijelila porodice, ugrozila turističku industriju zemlje vrijednu više milijardi dolara i potaknula često žučne rasprave o statusu Australije kao moderne, otvorene nacije.

Procjenjuje se da je svaki mjesec zatvaranja granica kompanije koštao 2,6 milijardi američkih dolara, prema podacima Australske trgovačke i industrijske komore.

Posljednjih mjeseci pravila su postepeno ublažavana za Australce, stanovnike s dužim prebivalištem i studente.

Najnovija odluka će dovesti do ukidanja gotovo svih preostalih ograničenja.

Do toga dolazi nakon što je napušten dugogodišnji “nulti covid” pristup u zemlji, porasle su stope vakcinacije i nakon što je sistem praćenja nultog slučaja propao pod valom slučajeva omikron.

Sada samo nekoliko zemalja ostaje zatvoreno za turiste – među njima Japan, Kina, Novi Zeland i nekoliko pacifičkih otočnih država.