Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

opasnost od Kine

Australija pokrenula najveću reformu odbrane

australija vojska
Foto: Screenshot/Sky News

Ministar odbrane Richard Marles predstavio je strateški pregled koji je pozvao na oštar pomak ka odvraćanju dugog dometa – korištenjem projektila, podmornica i sajber alata kako bi se protivnici držali na dohvat ruke

Australija je u ponedjeljak pokrenula svoju najveću reformu dobrane u posljednjih nekoliko decenija, obećavajući da će pretvoriti vojsku koja “više ne odgovara svrsi” u borbenu snagu koja bi mogla odvratiti Kinu ili bilo kojeg potencijalnog neprijatelja.

Ministar odbrane Richard Marles predstavio je strateški pregled koji je pozvao na oštar pomak ka odvraćanju dugog dometa – korištenjem projektila, podmornica i sajber alata kako bi se protivnici držali na dohvat ruke.

– Danas, po prvi put u 35 godina, mijenjamo misiju australijskih odbrambenih snaga – rekao je Marles.

Opisujući vojno jačanje Kine kao najveće i najambicioznije od bilo koje zemlje od Drugog svjetskog rata, u pregledu se upozorava da “sve rastu rizici od vojne eskalacije ili pogrešnih proračuna”.

Australijski planeri su oprezno gledali na vojni uspon Kine, strahujući da bi sada ogromne mogućnosti Pekinga mogle efektivno odsjeći Australiju od trgovinskih partnera i globalnih lanaca nabavke.

Kao odgovor na tu prijetnju, australska vojska će razviti sposobnost napada iz zraka, kopna i mora, ojačati sjeverne baze i regrutirati više vojnika.