Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Novi Južni Wales

Australija ponovo uvodi Covid ograničenja

australija

Perrottet je priznao da su posljednje dvije godine predstavljale veliki izazov, ali je rekao da je ponovno uvođenje mjera “razumno i proporcionalno”

Najmnogoljudnija australska država Novi Južni Wales u petak je ponovo uvela neka ograničenja i obustavila bolničke operacije hladnog programa jer je broj novih slučajeva koronavirusa značajno porastao.

Novi Južni Wales izvijestio je o 38.625 novih slučajeva, što je potaknulo premijera Dominica Perrotteta da uvede nove mjere a one uključuju zabranu plesa i pjevanja u pubovima i noćnim klubovima, te odgađaju hirurške operacije hladnog programa do sredine februara, prenosi Associated Press.

Broj hospitalizacija u državi u petak je dosegao 1.738, a zdravstvene vlasti upozorile su da bi taj broj mogao porasti na 4.700 ili čak 6000 u najgorem slučaju u idućih mjesec dana. Bolnice su već pod pritiskom jer je oko 3.800 medicinskih radnika u izolaciji nakon što su bili pozitivni na COVID-19.

Perrottet je priznao da su posljednje dvije godine predstavljale veliki izazov, ali je rekao da je ponovno uvođenje mjera “razumno i proporcionalno”.

Čelnik Australskog medicinskog udruženja kritikovao je Perrotteta u petak, rekavši da je porast broja slučajeva i hospitalizacija rezultat njegove odluke da ublaži ograničenja baš kad je varijanta omikrona počela rasti u državi.