Globus

Bakon 18 mjeseci

Australija sa 80 posto vakcinisanih ukida zabranu putovanja za svoje državljane

27/10/2021
Foto: Fena

Više od 18 mjeseci nakon što je Australija zatvorila svoje međunarodne granice, potpuno vakcinisani građani više neće morati tražiti izuzeće za napuštanje zemlje, stoji u zajedničkom saopćenju ministarstava zdravlja i unutrašnjih poslova

Australija će ukinuti zabranu svojim državljanima da putuju van zemlje, objavila je vlada danas, a granice će ponovo biti otvorene za kvalifikovane radnike i međunarodne studente do kraja ove godine.

Više od 18 mjeseci nakon što je Australija zatvorila svoje međunarodne granice, potpuno vakcinisani građani više neće morati tražiti izuzeće za napuštanje zemlje, stoji u zajedničkom saopćenju ministarstava zdravlja i unutrašnjih poslova.

Ova odluka je donesena jer se stopa vakcinacije odraslih u zemlji približila cilju od 80 posto.

Ministrica unutrašnjih poslova Karen Andrews rekla je da će ograničenja putovanja, uključujući i za one koji nisu državljani Australije, biti ublažena s povećanjem stope vakcinacije, prenosi AFP.

– Prije kraja godine očekujemo da ćemo dozvoliti ulazak kvalifikovanim radnicima i međunarodnim studentima koji su potpuno vakcinisani – rekla je.

Australski premijer Scott Morrison, koji je nagovijestio ove promjene ranije ovog mjeseca, rekao je da je Australija sada “vrlo blizu” najavi recipročnih mjera za putovanja sa Singapurom, koji je jučer objavio da Australci više ne moraju u karantin po dolasku.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.