Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sjajan primjer

Australija za manje od mjesec dana slomila krivulju korona virusa

korona australija (1)

Odgovor u tri faze pokazao se kao vrlo efikasan

Australija je u ponedjeljak zabilježila samo 13 novih slučajeva zaraze koronavirusom, ali Vlada insistira da ublažavanje ograničenja ide postepeno.

Queensland nije zabilježio nove slučajeve COVID-19 prvi put nakon 9. marta, dok su u Novom Južnom Walesu – najteže pogođenom s ukupno 2.963 zaražena – registrovana tek 24 nova slučaja u protekla 24 sata.

Australsko glavno područje objavilo je jedan novi slučaj zajedno s Viktorijom, dok Južna Australija, Sjeverni teritorij i Zapadna Australija nisu zabilježile nove slučajeve.

Tasmania je u ponedjeljak imala pet novih infekcija iz klastera koji je prošle sedmice izbio među medicinskim radnicima na sjeverozapadu države.

Tek 13 novih slučajeva 20. aprila na cijelom kontinentu

U cijeloj je državi zabilježen 71 smrtni slučaj od koronavirusa, ali od ukupno 6.623 zabilježenih slučajeva, više od 4.200 se oporavilo.

Od vrhunca od gotovo 5.000 aktivnih slučajeva 4. aprila, u ponedjeljak je u Australiji bilo oko 2.400 aktivnih slučajeva zaraze.

Od toga broja je samo 170 osoba u bolnici, a 50 u jedinicama intenzivne njege u cijeloj zemlji.

Zabrane putovanja, zatvorene granice i obustave poslovanja smanjili su broj novih slučajeva dnevno za čak 90 posto u manje od mjesec dana.

Policajac upozorava Australce na poštivanje “socijalne distance”

Treća faza ograničenja okupljanja i izlaska iz kuće bez valjanog razloga uvedena 31. marta mogla bi potpuno srušiti krivulju do kraja aprila.

“Lockdown” u tri faze, od 23. do 31. marta, donio rezultat

Australija je testiralo nešto manje od 20.000 ljudi na milion stanovnika, skoro duplo više u odnosu na SAD-e (11.666 ljudi) gdje pandemija bjesni.