Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Zajednička operacija

Australijska i američka policija zaplijenile 2,4 tone kokaina, razbijen međunarodni lanac droge

kokain twitter

Dvanaest osumnjičenih je uhapšeno i optuženo u tom slučaju, objavila je državna policija zapadne Australije u saopćenju u subotu, objavljujući po prvi put detalje operacije koja je počela prošlog novembra kada je Američka uprava za borbu protiv droga (DEA) presrela brod, prenosi CNN

Zajednička operacija američkih i australijskih policijskih snaga razbila je međunarodni lanac droge nakon što su presreli 2,4 tone kokaina na brodu uz obalu Južne Amerike koji je krenuo za Australiju.

Kokain, povezan s meksičkim narko-kartelom, imao je uličnu vrijednost od oko milijardu australskih dolara (677 miliona američkih dolara) i jednak je polovini procijenjene godišnje potrošnje Australije, što je zapljenu činilo jednom od najvećih u koje je australijska policija bila uključena.

Dvanaest osumnjičenih je uhapšeno i optuženo u tom slučaju, objavila je državna policija zapadne Australije u saopćenju u subotu, objavljujući po prvi put detalje operacije koja je počela prošlog novembra kada je Američka uprava za borbu protiv droga (DEA) presrela brod, prenosi CNN.

Policija Zapadne Australije zamijenila je teret identično upakovanim lažnim kokainom i bacila ga otprilike 40 nautičkih milja zapadno od glavnog grada Perta 28. decembra.

Trojica osumnjičenih pripadnika “australskog ogranka narko-sindikata” sa 1,2 tone lažnog kokaina uhapšena su 30. decembra, nakon što su navodno tri puta kupili pakete.

Do 13. januara izvršeno je još devet hapšenja, uključujući zaustavljanje saobraćaja na Velikom istočnom autoputu, otprilike 600 kilometara istočno od glavnog grada Perta, gdje su policajci pronašli više od dva miliona australskih dolara u gotovini.