Globus

Poplave

Australiju obradovala kiša, ali to je stvorilo nove probleme (FOTO/VIDEO)

18/01/2020

Velike grmljavine i jake kiše zahvatile su jutros po lokalnom vremenu dijelove istočne obale Australije. Zbog nastalih poplava zatvoreni su neki od glavnih puteva

Istovremeno u dijelovima Australije koje nisu imale padavine traju borbe sa gotovo 100 požara u kojima je do sada poginulo 29 ljudi, uništeno više od 2.500 domova i spaljena površina jednaka veličini Njemačke.

Države Viktorija, Novi Južni Vels i Kvinslend koje su najviše pogođene sušom i požarima, sada se bave jakim i kišama i poplavama.

U Kvinslendu su jutros zatvoreni putevi, kao i mnogi parkovi i turističke atrakcije, a neka stambena područja su poplavljena.

U dijelovima Novog Južnog Velsa je tokom olujne noći prekinuto snabdijevanje strujom, a vatrogasne službe te države su saopštile da bi jake kiše mogle da pomognu da se pod kontrolu stavi 75 požara, prenosi Reuters.

U Viktoriji i dalje gori više desetina požara, ali je naredba za evakuaciju zbog požara u planinskom predjelu ukinuta.

U toj državi je već bilo jakih oluja koje su pomogle u gašenju požara, ali i stvaranju gustog nezdravog dima, što bi moglo utjecati i na održavanje posljednjeg kola kvalifikacijskih mečeva na Australian Openu.

Novozelandske odbrambene snage su saopštile da u Australiju šalju više pojačanja, uključujući i one sa Fidžija, koji će se pridružiti kontingentima i specijalcima iz drugih zemalja, poput Japana i SAD.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.