Globus

položio zakletvu

Austrija dobila trećeg kancelara u dva mjeseca

06/12/2021

Kurz je podnio ostavku s kancelarske pozicije početkom oktobra nakon što su tužioci objavili da je on jedan glavnih osumjičnenih za podmićivanje i kršenje povjerenja povezaanih s njegovim usponom na vlast

Karl Nehammer u ponedjeljak je položio zakletvu kao treći austrijski kancelar u dva mjeseca, zatvarajući krug previranja izazvanih odlukom u prošloj sedmici Sebastiana Kurza, najdominantnije političke ličnosti u Austriji u posljednjim godinama, da se povuče iz politike.

Nehammer (49), bio je austrijski ministar unutrašnjih poslova od početka 2020. Također je preuzeo dužnost čelnika konzervativne austrijske Narodne stranke, funkcije koja je dovela do Kurzovih izbornih pobjeda 2017. i 2019. godine.

Predsjednik Alexander Van der Bellen izjavio je na ceremoniji polaganja zakletve nove vlade da “odlučna” akcija protiv pandemije koronavirusa mora biti vladin vrhunski prioritet i ohrabrio je da “obnovi povjerenje u politiku”, koje je, “uzdrmano kod brojnih ljudi posljednih sedmica”.

Kurz je podnio ostavku s kancelarske pozicije početkom oktobra nakon što su tužioci objavili da je on jedan glavnih osumjičnenih za podmićivanje i kršenje povjerenja povezaanih s njegovim usponom na vlast. Kurzovi manji koalicijski partneri, ekološka stranka Zelenih, zatražila je da on bude smijenjen. Njega je na kancelarskoj poziciji bio naslijedio Alexander Schallenberg, podsjeća AP.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.