Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Austrija izbjeglicama uvodi zabranu nošenja burki i obavezan društveno koristan rad

sebastian-kurz112

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz danas se izjasnio za zakonsko uvođenje zabrane nošenja burki i uvođenje korisno društvenoga rada za izbjeglice.

Te promjene ministar Kurz planira unijeti u novi Zakon o integraciji koji je u pripremi.

Nošenje burki Kurz uopće ne smatra isticanjem vjerskog simbola već znakom “paralelnog društva” koje Austrija ne misli tolerirati migrantima.

Kurz dodaje kako takvi pokrovi onemogućuju integraciju izbjeglica, posebno žena, u austrijsko društvo.

Kurz planira uvesti takozvane “poslove za jedan euro” za izbjeglice, a ko ne pristane raditi društveno korisne poslove, imat će smanjenu državnu socijalnu pomoć.

Ministar misli da je vrlo važno zaposliti izbjeglice jer, kazao je, “ko ne radi ima vremena razmišljati o glupim stvarima”.

Islam je druga najveća religija u Austriji, a prema podacima austrijske islamske zajednice, prakticira je oko 7 posto stanovništva, odnosno 600.000 ljudi.

Austrija zasad nije bila na meti terorističkih napada poput onih u Njemačkoj, Francuskoj i Belgiji, ali anti-migrantske kampanje desničarske Slobodarske stranke (FPO) potiču strahove i tenzije u austrijskom društvu, piše Reuters.

Podsjetimo, zabrana nošenja burke proteklih se sedmica širi Francuskom. Tako je grad Cannes, na jugoistoku Francuske, prije sedam dana odlukom gradske uprave zabranio nošenje “burkinija”, kupaćeg kostima koji pokriva čitavo tijelo.