Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

nema izlaska bez testa

Austrija kreće u izolaciju općina i gradova s najvećom stopom zaraze

Za drugi po veličini grad u Donjoj Austriji, Wiener Neustadt, pooštrene mjere počet će se primjenjivati u srijedu

Ministarstvo zdravlja Austrije donijelo je nova pravila za područja s visokom incidencijom, odnosno stopom i učestalošću zaraze korona virusom.

Od srijede, 10. marta novi propisi primjenjuju se na ljude koji napuštaju trenutno pogođene općine Pongau Radstadt i Bad Hofgastein, objavili su austrijski mediji.

PCR test, za one koje žele napustiti spomenute općine, sada će važiti 72 sata (prethodno je važio 48 sati), dok valjanost antigenskog testa ostaje 48 sati.

Liječnička potvrda o prebolovanoj infekciji Covid-19 sada vrijedi samo tri mjeseca (prethodno je vrijedila šest mjeseci).

Test je obvezan za sve od navršene 10. godine života (prethodno navršenih 15. godina života).

Nikakva obaveza testiranja prilikom napuštanja opština ne odnosi se na komercijalni promet robe i na upravne ili sudske postupke koji se ne mogu odgoditi.

Već od utorka navečer stupa na snagu ograničenje napuštanja okruga Hermagora (u blizini slovenske granice).

Za napuštanje okruga potreban je negativni PCR ili test antigena, koji ne smije biti stariji od 48 sati.

Sa sedmodnevnom učestalošću od 592 slučaja na 100.000 stanovnika, Hermagor je trenutno vodeća žarišna tačka u Austriji.

Izlazne kontrole koje su započele u ponoć u okrugu Hermagor rade bez problema. Prema izvještajima policije, do sada gotovo da nije zabilježen nijedan slučaj protivljenja. No, kako javlja Kleine Zeitung, stanovnicima tog okruga nije jasno zašto ima kontrola izlaza, a ne i ulaza u okrug. Faktički, niko iz okruga ne može izaći s koronom, ali zato u okrug bez ikakve kontrole mogu ući eventualno zaraženi.

Također za Wiener Neustadt, drugi po veličini grad u Donjoj Austriji, pooštrene mjere počet će se primjenjivati u srijedu (10. marta). U početku će se provoditi nasumične provjere prilikom napuštanja područja, ali od subote će se izricati i novčane kazne, pipše Heute.at. Wiener Neustadt ima sedmičnu incidencu zaraze veću od 300 na 100.000 stanovnika.

U posljednja 24 sata u Austriji je zabilježeno skoro 2.500 novih slučajeva zaraze. Tačnije, 2.411 novih infekcija i 25 smrtnih slučajeva.

Od početka panedmije u Austriji je zabilježeno 479.391 zaraženih. Umrlo je 8.757, a 447.041 se oporavilo. Trenutno se 1.611 ljudi nalazi na bolničkom liječenju. Njih 338 zbrinuto je na odjelima intenzivne njege.