Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kurz optimističan

Austrija od 19. maja uvodi “zelenu propusnicu”?

kurz (1)

Postoji mogućnost blokade Saveznog vijeća od strane zastupnika SPÖ da se spomenuto rješenje pretoči u zakon

Austrijski mediji najavljuju uvođenje “Zelena propusnice” u toj zemlji, koja će doći u tri faze.

U prvom koraku – vjerovatno od otvaranja najavljenog za 19. maj – to neće biti ništa drugo nego normalan dokaz da ste vakcinisani, negativno testirani ili da ste prebolovali covid-19, piše Kleine Zeitung.

Otprilike dvije do tri sedmice nakon toga, trebala bi uslijediti implementacija na nacionalnom nivou putem zajedničkog QR koda. Poslije toga, čekat će se evropsko rješenje koje bi trebalo važiti za cijeli teritorij EU, no to rješenje vjerovatno neće biti spremno prije juna.

U proteklih nekoliko dana unutar austrijske Vlade se raspravljalo o početku primjene “Zelene propusnice”.

“Zelena propusnica” u početku (od 19. maja) će značiti samo da pristup događajima, restoranima i hotelima možete imati ako ste vakcinisani, prebolovali covid-19 ili testirani negativno na covid-19.

Model u Izraelu: Na koncertu u Tel Avivu posjetitelji su prilikom ulaska pokazivali svoj “zeleni pasoš” koji dobijaju vakcinisani

Ipak, postoji mogućnost blokade Saveznog vijeća od strane zastupnika SPÖ da se spomenuto rješenje pretoči u zakon. Ako se to desi, vakcinisane osobe morat će ipak ići na testiranje šest dana prije nego što dokaz o vakcinisanju postane važeći.

Što se tiče evropske varijante “zelene propusnice” ili kako je popularno zovu “covid pasoša”, postoji još niz detalja koje treba razjasniti, na primjer od toga koji dan nakon vakcinisanja dobijate dodatnu slobodu. U Austriji su to trenutno tri sedmice nakon prve doze. U drugim se zemljama također razmatraju znatno kraći rokovi.

Evropsko rješenje “covid pasoša” ne očekuje se prije juna

Uz to, važno je pojasniti koja su cjepiva ocijenjena pouzdanima, odnosno hoće li se uzimati kao važeće i vakcine koje još nije odobrila Evropska agencija za lijekove (EMA).