policijski sat

Austrija od ponedjeljka uvodi nove mjere koje će teško pogoditi nevakcinisane osobe

austrija granica
12.05.2018., Bleiburg, Austrija - Austrijska policija je zbog komemoracije na Bleiburgu uvela dodatnu kontrolu na Slovensko-Austrijskoj granici zbog cega se stvorila velika guzva. Photo: Goran Stanzl/PIXSELL

Kancelar Alexander Schallenberg rekao je u četvrtak da bi zatvaranje moglo dobiti “zeleno svjetlo” nakon sastanka u nedjelju sa šefovima država i stručnjacima

Austrija će od ponedjeljka uvesti policijski sat za one koji nisu potpuno vakcinisani protiv novog tipa koronavirusa, jer u zemlji raste broj slučajeva zaraze, javlja Anadolu Agency (AA).

Kancelar Alexander Schallenberg rekao je u četvrtak da bi zatvaranje moglo dobiti “zeleno svjetlo” nakon sastanka u nedjelju sa šefovima država i stručnjacima.

Napomenuo je da je protiv uvođenja policijskog sata za sve.

Ministar zdravlja Wolfgang Muckstein rekao je da je od ponedjeljka policijski sat za one koji nisu vakcinisani u pokrajinama Gornja Austrija i Salzburg siguran, ali je ostao bez odgovora na pitanje o tome kada će slična mjera stupiti na snagu za cijelu zemlju.

Muckstein je rekao da će obaveza vakcinacije za one koji rade u zdravstvenom sektoru biti implementirana.

Od ponedjeljka, onima koji nisu potpuno vakcinisani u dvije države neće biti dozvoljeno da izlaze napolje, čak i ako su imali infekciju ili negativan PCR test.

Njemačka je Austriju vratila u kategoriju zemalja “visokog rizika” zbog porasta broja infekcija.

Od nedjelje će putnici koji dolaze iz Austrije biti podvrgnuti 10-dnevnom karantinu. Oni će moći da napuste karantin ako petog dana karantina budu negativni na virus.

Zemlja je potvrdila 923.150 slučajeva i 11.601 smrtni slučaj od virusa, prema američkom Univerzitetu “John Hopkins”.