Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

sebasitan kurz

Austrija ograničava broj osoba na okupljanjima u zatvorenom i otvorenom prostoru

austrija

Austrija, zemlja s oko 8,9 miliona ljudi, posljednjih je dana zabilježila čak 1.750 novih infekcija dnevno – kao i u mnogim drugim evropskim zemljama, što je najveći broj zaraženih od početka pandemije

Austrija će ograničiti privatna okupljanja na šest osoba u zatvorenom i 12 na otvorenom prostoru kao odgovor na sve veći broj zaraženih koronavirusom.

Kancelar Sebastian Kurz rekao je da će nova ograničenja stupiti na snagu u petak. Kurz je rekao nakon videokonferencije s pokrajinskim guvernerima u ponedjeljak da će profesionalni događaji poput fudbalskih utakmica i opera biti mogući samo ako se fizička distanca sa sjedištima i nošenje maski može ispoštovati, ali bez posluživanja hrane i pića.

U zatvorenom će biti najviše 1.000 ljudi, a na otvorenom 1.500 ljudi, javio je AP.

Kurz je priznao da su ljudi nezadovoljni novim restrikcijama, ali je rekao da su potrebna. Rekao je da će sljedećih nekoliko mjeseci biti izazovno “jednostavno zato što smo se svi u Austriji i Evropi već umorni od korone, ali proći će mjeseci prije nego što zaista postignemo napredak na polju proizvodnje vakcine.”

Austrija, zemlja s oko 8,9 miliona ljudi, posljednjih je dana zabilježila čak 1.750 novih infekcija dnevno – kao i u mnogim drugim evropskim zemljama, što je najveći broj zaraženih od početka pandemije. U posljednjih sedam dana zabilježilo je 105,6 novih slučajeva na 100.000 stanovnika.