Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ne prepuručuje putovanje

Austrija stavila Hrvatsku na listu nesigurnih država

austria-border-2

Negativan test za osobe iz Hrvatske traži i Italija, ali i Srbija

Austrija je Hrvatsku svrstala u grupu (korona) nesigurnih država i svojim građanima ne prepuručuje putovanje, javlja Anadolu Agency (AA).

Od ponoći, u ponedjeljak 17. augusta, svi građani koji ulaze u Austriju iz Hrvatske moraju imati negativan test na koronavirus koji nije stariji od 72 sata ili u sljedećih 48 sati moraju obaviti test u Austriji.

Austrija je 1. jula izdala upozorenje za zemlje Zapadnog Balkana. Unatoč ranijim uputama Evropske unije, mjere zabrane prema Srbiji važile su svo vrijeme, isto kao i za Bosnu i Hercegovinu, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Albaniju i Crnu Goru.

Za sve povratnike iz tih država i njihove građane vrijedi pravilo o 14-dnevnoj izolaciji ili validnom testu na koronavirus.

Nešto ranije, Italija je donijela odluku za sve ljude koji ulaze u Italiju iz Hrvatske, Malte, Španije i Grčke da im je obavezan test na koronavirus, koji nije stariji od 72 sata (prije ulaska u zemlju) ili moraju na test u roku od 48 sati po ulasku u Italiju.

Ova mjera odnosi se i na putnike koji su bili u tranzitu u navedenim državama.

Za hrvatske građene tranzit kroz Italiju je slobodan.

Državljani Hrvatske, Bugarske, Rumunije i Sjeverne Makedonije od 15. augusta za ulazak u Srbiju moraju imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Građani Srbije pri ulasku u Srbiju ne moraju imati test.